Hlavní obsah

Na severu Bosny explodovala rafinérie. Zemřel jeden dělník

Explozi rafinérie na severu Bosny nepřežil jeden dělník.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Jednoho mrtvého a devět zraněných dělníků si vyžádala exploze ropné rafinérie na hranicích Chorvatska a Bosny a Hercegoviny. Příčina zatím není známa.

Článek

Nejméně jednoho mrtvého a devět zraněných dělníků si vyžádala noční exploze ropné rafinérie na okraji bosenské obce Bosanski Brod na hranicích s Chorvatskem. Exploze byla podle svědků slyšet i na druhém břehu řeky Sávy, v Chorvatsku.

„K rafinérii jsme vyslali sanitky. Ty se vrátily se třemi pacienty a poté s dalšími třemi. V prvním kole jsme tak ošetřili šest pacientů, než jsme je převezli na chirurgické oddělení v nemocnici v Doboji. Tři další pacienti přišli po svých. Ty jsme poslali domů,“ pospal situaci brodský doktor Milivojko Zubić.

Tlaková vlna z exploze způsobila škody v samotné obci. Několika domům vyrazila nebo jinak poškodila okna. „Mysleli jsme, že vybuchlo nějaké auto před domem. Pak jsme se se ženou podívali z okna a viděli požár u rafinérie,“ popsal moment exploze obyvatel Brodu Uroš Radić.

Rafinérie je z většiny vlastněna Ruskem ovládanou firmou Zarubezhneft, ročně zvládne vyprodukovat až 1,2 milionu tun ropy.

Reklama

Doporučované