Hlavní obsah

Na severu Itálie se utrhla lanovka. Počet obětí vzrostl na čtrnáct

Foto: AFP PHOTO / POLIZIA DI STATO / HANDOUT, Profimedia.cz

Podle italských médií se utrhlo nosné lano a kabina spadla do zalesněného a strmého terénu asi 300 metrů před cílovou stanicí.

Reklama

aktualizováno •

Při pádu kabiny lanovky na severu Itálie zemřelo nejméně čtrnáct lidí, uvedly záchranné složky. Příčina nehody zatím není jasná. Kabina spadla do zalesněného a strmého terénu asi 300 metrů před cílovou stanicí.

Článek

Při pádu kabiny lanovky na severu Itálie v neděli zemřelo nejméně čtrnáct lidí, počet obětí ale může ještě vzrůst, informuje BBC s odvoláním na místní záchranné složky. Podle deníku The Guardian bylo v kabině lanovky celkem patnáct osob. Dvě těžce zraněné děti ve věku pět a devět let přepravil vrtulník do nemocnice v Turíně. Devítiletý chlapec později svým zraněním podlehl.

Podle dosavadních informací se utrhla kabina lanovky vedoucí z města Stresa u jezera Lago Maggiore na blízký alpský vrchol Mottarone vysoký 1492 metrů. Podle starostky Stresy jsou mezi oběťmi i cizí státní příslušníci. „Jsme zdrceni,“ uvedla pro italská média Marcella Severinová.

Podle italských médií se utrhlo nosné lano v nejvyšším bodě trasy a kabina spadla do zalesněného a strmého terénu asi 300 metrů před cílovou stanicí. Na místě zasahují i záchranné helikoptéry.

Příčina nehody zatím není jasná. Podle místních úřadů obdrželi záchranáři první volání na svou linku v neděli těsně po poledni místního času. Mluvčí horských záchranářů Walter Milan uvedl, že lanovka prošla v roce 2016 renovací a po dlouhé přestávce způsobené opatřeními proti šíření koronaviru začala znovu jezdit teprve nedávno.

Hora Mottarone v severoitalském regionu Piemont, asi 150 kilometrů od Turína, je oblíbeným výletním cílem v zimním i letním období. Lanovku na vrchol často využívají i rodiny s dětmi, které jezdí do tamního zábavního parku Alpyland. Lanovka byla kvůli koronavirovým opatřením znovu zprovozněna teprve před měsícem. Jedna jízda obvykle trvá 20 minut.

Reklama

Doporučované