Hlavní obsah
Online

Na severu Kalifornie vypukl další požár, v ohrožení už je 12 000 budov

Na severu Kalifornie vypukl další požár.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Na severu Kalifornie poblíž města Covelo vypukl další požár. Horko a sucho v oblasti má podle meteorologů pokračovat i nadále. Hasiči odhadují, že je momentálně v ohrožení 12 000 budov.

Článek

Kalifornští hasiči, kteří od minulého týdne bojují na severu tohoto amerického státu s ničivými požáry, mají od úterka další starost. Poblíž města Covelo severně od San Franciska se začal šířit nový požár, který ohrožuje desítky domů, uvedla agentura AP. Kalifornský oheň, který zabil již osm lidí a poničil stovky domů, bude podle předpovědi meteorologů i v příštích dnech posilovat horké a suché počasí.

Video: Reuters

Úřady nově nařídily evakuaci obyvatel šesti desítek domů v zemědělské oblasti v okolí Covela, kde se oheň začal rychle šířit kvůli silnému větru. Další dva velké požáry zuří přibližně 60 kilometrů jižně odtud na území okresů Mendocino a Lake. Hasiči odhadují, že ohroženo je celkem na 12 000 obytných budov.

Nepříjemnosti způsobuje i dým šířící se do velké vzdálenosti. Správa Yosemitského parku byla nucena prodloužit uzavírku území v Yosemitském údolí, které je ohrožováno kouřem. Zatímco původně měla skončit v pátek, správci ji prodloužili nejméně do soboty.

Video: AP, Reuters

Meteorologové předpovídají, že nejméně do konce tohoto týdne neopustí Kalifornii suché počasí s vysokými teplotami, jež přispívá k šíření ohně. Do boje s ním již zasáhlo téměř 40 000 hasičů a dobrovolníků, kterým se podařilo dostat pod kontrolu zhruba čtvrtinu území zasažených požáry.

  • Příbuzní identifikovali jednu z obětí

    Jednou z obětí je dvaašedesátiletý Daniel Bush. Jeho sestra Kathi Gastonová uvedla pro místní noviny Redding Record Searchlight, že se Bush minulé úterý vrátil do svého obytného auta na okraji města Redding po náročné operaci srdce. Její bratr nebyl schopen řídit, Gastonová se k němu zase nedokázala dostat kvůli šířícímu se požáru a uzavřeným silnicím.

    Mezi dalšími oběťmi jsou dva hasiči, sedmdesátiletá žena a její dvě vnoučata.

  • Požár vyvolal vlnu solidarity, lidé darují jídlo i peníze

    V Kalifornii vyvolal požár obří vlnu solidarity. Vznikly desítky finančních sbírek na občany nejhůře zasažené přírodní katastrofou.

    Mnoho dobrovolníků se stará o zasahující požárníky, nosí jim svačiny nebo limonádu.

  • Hasiči zachraňují lidi i zvířata

    Plameny ohrožují kromě lidí a jejich domů také divokou přírodu. Hasičům se občas podaří zachránit třeba srnky.

  • Lidé v okrese Mendocino se chystají na evakuaci

    Policie v okrese Mendocino vydala varování před možnou evakuací. Úřady doporučily lidem přichystat si všechny potřebné věci. Podle místního šerifa je oheň nepředvídatelný, kvůli větru se může stočit jakýmkoliv směrem. Komunikace je v některých oblastech velmi složitá, obyvatelé by proto měli poslechnout každou výzvu příslušníků policie nebo hasičských sborů.

  • Oheň zachvátil devět set domů a dál se šíří

    Podle amerických novin USA Today plameny pohltily 900 domů, což tento požár řadí na šesté místo nejničivějších požárů v historii Kalifornie. Plameny se navíc dál šíří, ohroženo je dalších až 12 000 budov.

  • Policie bojuje s rabováním v evakuovaných oblastech

    Policie v oblasti Lake County oznámila zadržení nejméně třinácti lidí ve spojitosti s rabováním v evakuovaných domech. Jeden ze zadržených měl u sebe lano, baterku, pákové štípací kleště a plný batoh elektroniky. Další lidé byli zadrženi poté, co se přes opakovanou výzvu do vyklizené oblasti vraceli.

    Domy v evakuovaném území hlídá před rabováním šedesát příslušníků policie.

  • Šestnáct pohřešovaných lidí našli hasiči živých

    Ještě v úterý odpoledne bylo hlášeno dvacet pohřešovaných lidí na severu Kalifornie. Šestnáct z nich hasiči objevili živé a zdravé. Důstojník policie města Redding Todd Cogle ve středu oznámil, že jsou stále pohřešováni čtyři lidé. Požár má osm potvrzených obětí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy