Hlavní obsah

Meteorologové stále varují před povodněmi na severu Moravy, hasiči odstraňovali padlé stromy

Hasiči museli pomáhat s vytažením auta z podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí.Video: Zuzana Lachnitová

 

Reklama

Desítky výjezdů kvůli vytrvalému dešti a silnému větru zaznamenali hasiči v Moravskoslezském kraji ve středu a noci na dnešek.

Článek

Meteorologové stále varují před silným deštěm a možností lokálních povodní v Moravskoslezském kraji. Na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu se uvádí, že stupeň nebezpečí je „extrémní“.

Hasiči v kraji museli odstraňovat spadlé stromy a větve. Na několika místech také odčerpávali vodu ze sklepů. ČTK to řekl jejich mluvčí Petr Kůdela. Některé toky v kraji zatím dosáhly nejnižšího stupně povodňové aktivity, tedy povodňové bdělosti.

Po dnešních 5:00 byly na stupni povodňové bdělosti čtyři toky na Frýdecko-Místecku - Ropičanka v obci Řeka, Lučina u Domaslavic, Čeladenka v Čeladné a Morávka ve Vyšních Lhotách. Výše ale hladiny nevystoupaly a v současnosti již stagnovaly, nebo klesaly.

Hasiči hlavně odstraňovali nebezpečné a spadlé stromy a silné větve. „Také jsme čerpali vodu ze zatopených domů a sklepů,“ řekl mluvčí hasičů. Museli rovněž čistit ucpané kanály, kvůli kterým byly místy zatopeny silnice. Více než polovina zásahů připadla na okres Frýdek-Místek. Pády stromů zatím nezpůsobily větší škody, v několika případech se ale opřely o elektrické vedení.

Foto: Hasiči SMK

Zásah hasičů na Frýdecko-Místecku.

Například v ostravské Horní Lhotě hasiči ve středu po poledni odstraňovali dvě nebezpečné vrby. Dvě jednotky hasičů zase vytahovaly osobní automobil Audi, který skončil v zatopeném podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Hasiči vozidlo vyprostili navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat.

Reklama

Doporučované