Hlavní obsah

Na severu padesátistupňové horko, na jihu záplavy a na pobřeží cyklon. Extrémní počasí v Indii

Indie bojuje s extrémními výkyvy počasí, které si na mnoha místech vyžádaly lidské oběti.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Druhou nejlidnatější zemi světa sužuje počasí. Zatímco západ, střed a sever země trápí jedna z nejextrémnějších vln veder, jih zasáhly silné deště, které způsobily povodně. Stát Gudžarát na severozápadě země se zase připravuje na cyklon Vayu. Různé podoby extrémního počasí mají v Indii na svědomí již desítky životů.

Článek

Převážná část Indie v posledních týdnech bojuje s vlnou veder. Kvůli teplotám, které se na některých místech vyšplhaly až nad 50 stupňů Celsia, zemřelo již nejméně 36 lidí. Města Hisar ve státě Harijána a Patiala v Paňdžábu zaznamenala rekordních 45,5 stupně Celsia. Rekordně či nadměrně vysoké teploty však zaznamenala i další města napříč Indií.

V některých městech se podle deníku The Independent teplota vyšplhala až na 50,6 stupně, čímž téměř došlo k překonání rekordu z roku 2016. Tehdy meteorologové ve státě Rádžasthán naměřili 51 stupňů Celsia.

Podle odborníků by ale města mohla dělat mnohem více – v předchozích letech některá města podle serveru Deutsche Welle zavedla určitá opatření, která vedla ke zlepšení situace. Například západoindické město Ahmedábád vytvořilo v roce 2013 takzvaný Akční plán proti horku poté, co v roce 2010 zemřelo kvůli horku přes 1300 lidí. Skrze plán dostávali obyvatelé Indie včasná varování o aktuálních podmínkách, postaveno bylo i několik takzvaných „chladicích střech”, které využívaly reflexní vrstvu k udržení nižších teplot.

Kvůli 48stupňovému horku zemřeli ve středu čtyři lidé ve věku mezi 69 a 81 lety, jelikož jeli ve vlaku bez klimatizace.

Kritická situace v některých oblastech vedla k bojům o přístup k pitné vodě. V centrálním státě Madhjapradéš policie dohlížela na rozdělování vody z tankerů, aby zabránila sporům. Kvůli vodě tam totiž lidé zmlátili řidiče, který tanker do města přivezl. Hůře skončilo přetahování o vodu v hlavním městě státu Džhárkhand, kde muž minulý týden pobodal nejméně šest lidí. Při podobné situaci ve státě Tamilnádu na jihu Indie dokonce zemřel jeden muž.

Krátkodobou úlevu přinesl čtvrteční lehký déšť, který snížil teploty na 40 až 43 stupňů. Vysoké teploty však budou nadále přetrvávat.

Jižní část státu naopak sužují deště, které na mnoha místech způsobily záplavy a několik lidí připravily o život. Ve státě Kérala na jižním pobřeží země si monzun v pondělí vyžádal tři oběti. Voda má na svědomí i životy dvou mladých žen ze severoindického Kašmíru, kde vlnu horka přerušila blesková povodeň. V Bombaji zemřely dvě děti ve věku deseti a jedenácti let zásahem elektrického proudu, když si hrály v dešti a sáhly na kovový žebřík, poblíž kterého se nacházel elektrický drát.

Hlavní město Indie Nové Dillí ve čtvrtek ráno zasáhla písečná bouře, která na 35 minut přerušila provoz místního letiště. Nevlídné podmínky za tu dobu zapříčinily zpoždění nebo odklonění celkem 27 letů. Situaci zlepšil až následný déšť, který ve městě i o několik stupňů snížil tropické teploty.

Pobřeží státu Gudžarát na severozápadě Indie se připravuje na silný cyklon Vayu. Ten měl původně zasáhnout větší část indické pevniny, v pátek se ale stočil směrem k Pákistánu. Úřady však přesto v Gudžarátu evakuovaly 300 tisíc lidí, jelikož v oblasti hrozí silný vítr a déšť. Podle meteorologů se může vítr pohybovat až rychlostí 170 kilometrů za hodinu. Tamní policie zároveň vyzvala obyvatele, aby se nevydávali na moře a aby se drželi v bezpečné vzdálenosti od mořského břehu.

Pákistán se tak kvůli blížícímu se cyklonu pravděpodobně může připravit rovněž na vlnu veder, jelikož do oblasti začne proudit suchý horký vzduch z vnitrozemí. Horko by se mělo dotknout především hlavního města Káráčí, které se nachází na pobřeží.

Reklama

Doporučované