Hlavní obsah

Na severu Řecka v chladu stanují stovky migrantů. Uvěřili fámě z internetu o otevření hranice

Záběry z provizorního táboření na severu Řecka.Video: Jana Lipská, Zuzana Lachnitová, Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Na sociálních sítích kolovala falešná zpráva o otevření hraničního přechodu směrem do severnější části Balkánu.

Článek

K hranicícm na severu Řecka zamířily tento týden stovky migrantů v naději, že bude otevřen hraniční přechod do Makedonie.

Na cestu se vydali poté, co na sociálních sítích kolovala falešná zpráva o otevření hraničního přechodu směrem do severnější části Balkánu.

I když v odchodu z upchlického tábora Diavanta nedaleko Soluně bránily migrantům kordony policistů, desítkám rodin se podařilo proniknout a nyní v chladném počasí přežívají ve stanech na planině na severu Řecka.

Podle záběrů agentury Reuters se potýkají s větrným počasím a zimou. Někteří z nich by zřejmě rádi požádali o azyl v jiné zemi, v Řecku na pohovor k udělení azylu stále čekají.

„Říkají, ať počkáme. Jak dlouho? Týden, dva týdny, tři týdny, měsíc? Žádný pohovor ohledně azylu. Proto jsem se rozhodl jít, spát tady a vydat se do jiné země,“ vysvětluje na záběrech reportérů Reuters čtyřiadvacetiletý mladík z Iráku.

Na záběrech z místa je vidět i mnoho dětí. Ty nejmenší rodiče teple oblékají, dospělí se snaží zahřát u ohně. Reportérům však řekli, že chlad snášejí lépe než pobyt v uprchlickém táboře. „Na hranicích ve stanech je to lepší,“ svěřil se reportérům mladý Kurd z Iráku.

Reklama

Související témata:

Doporučované