Hlavní obsah

Další země hlásí epidemii prasečího moru. Vepřové skokově zdražuje

Foto: Profimedia.cz

Virus prasečího moru se nově dostal také do Indonésie.

Reklama

Indonésie se zařadila mezi postižené lokality africkým morem prasat, smrtícím virusem, který pomalu, ale jistě ničí zemědělce v celém asijském regionu.

Článek

Ve středu indonéské ministerstvo zemědělství uvedlo, že v Severní Sumatře na virus zemřelo více než 30 tisíc prasat. Podle odborníků to nejsou konečná čísla.

Vepřová krize zasáhla už rozsáhlou oblast Asie. Dosud největší dopady má v Číně, kde kvůli virusu vymřela nebo byla vybita už polovina vepřového dobytka.

Okolní země zintenzivňují opatření proto epidemii. Podle OSN je virus extrémně vytrvalý a je schopen přežít sedm dní bez hostitele a několik měsíců ve zmrazených vepřových produktech.

Které země ohlásily ohniska viru?

V důsledku moru bylo od loňského srpna utraceno jen v Číně přes milion vepřů. Stav prasat podle údajů čínského ministerstva zemědělství klesl za rok o čtvrtinu a je nejnižší od začátku 90. let. Analýza Rabobank odhaduje, že meziroční pokles produkce vepřového masa dosáhne až 55 procent.

Hned za Čínou se zařadily Vietnam a Filipíny. Podle analytiků Rabobank za letošní rok vietnamská produkce vepřového masa poklesne o 21 %. Příští rok to bude o dalších 8 %. Na Filipínách má dojít v příštím roce až k 13procentnímu poklesu.

Podle OSN byl tento virus identifikován také v Mongolsku, Kambodži, Jižní Koreji, Severní Koreji, Myanmaru a ve Východním Timoru. Mimo Asii postihl některé části východní Evropy a subsaharské Afriky.

Jak reagovaly ostatní země?

Země, které virus nezasáhl, začínají preventivně zbrojit. Například Austrálie investovala 45 milionů dolarů do bezpečnostních a hygienických opatření. Za posledních šest měsíců australské orgány zabavily více než 32 tun dováženého vepřového masa. „Polovina zabavených zásilek nesla příznaky afrického vepřového moru,“ řekla Margo Andraeová, generální ředitelka Australian Pork Limited.

Opatření proti šíření viru přijalo i Německo poté, co se nakažené zvíře objevilo na jeho hranicích s Polskem.

Dopady na vepřový průmysl

Vybíjení vepřů výrazně ovlivňuje také trh s masem. Podle analytické společnosti Fitch Ratings se velkoobchodní ceny v Číně v letošním roce téměř zdvojnásobily.

Situaci na čínském trhu komplikuje i fakt, že Peking v rámci obchodní války loni výrazně zvýšil cla na dovoz vepřového z USA. Americké vepřové mělo na dovozu do Číny zhruba třetinový podíl, země se nyní snaží víc dovážet například z Jižní Ameriky nebo z EU. Světové ceny vepřového kvůli epidemii stouply až o 40 procent.

Anketa

Jaké maso nejčastěji kupujete?
Drůběží
26,2 %
Vepřové
57,3 %
Hověží
6 %
Ryby
3 %
Maso nekupuji.
7,5 %
Celkem hlasovalo 1426 čtenářů.

Cena vepřového v Česku

Zdražení na světových trzích se postupně promítá i do cen v tuzemských obchodech. Během letošního roku V Česku vepřové zdražilo zhruba o 10 procent.

„U vepřového masa je obchod trochu zvláštní. Odběratelé akceptují cenu masa a není problém, že se změní z týdne na týden a vyskočí třeba o deset centů. U výrobků to ale vždy trvá déle. Až několik měsíců,“ řekl Seznamu nedávno Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa, s tím, že teď však přichází doba, kdy poroste i cena výrobků.

Například jeden kilogram vepřové plece výrobci ještě v lednu nakupovali za 34 korun. V srpnu už stojí 47 korun – tedy téměř o 38 procent více. Stejné je to i u kýty. Na začátku ledna za ni výrobci platili 53 korun. Dnes už je kilogram vyjde na 76 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované