Hlavní obsah

Na seznamu památek UNESCO nově přibylo italské město, mexické údolí a pohoří v JAR

Foto: Profimedia.cz

Jednou z nových položek na seznamu UNESCO je mexické údolí Tehuacán-Cuicatlán.

Reklama

Výbor pro světové dědictví UNESCO v Bahrajnu posuzuje kandidáty na zápis na seznam památek. Žatec jako město chmele na seznam zařazen nebyl.

Článek

Itálie má na seznamu památek UNESCO další položku. Jako 54. významné místo bylo na seznam zařazeno město Ivrea na severozápadě země coby významné místo italské průmyslové revoluce. V pondělí bylo na seznam zapsáno jihomexické údolí Tehuacán-Cuicatlán, známé gigantickými kaktusy, a pohoří Barberton Makhonjwa v Jihoafrické republice.

Výbor pro světové dědictví UNESCO zasedá v bahrajnské Manámě od 24. června a posuzuje 29 položek nově kandidujících na zařazení na seznam. Byl mezi nimi také český Žatec jako město chmele, který ale zařazen nebyl. Výbor doporučil nominaci přepracovat a rozšířit.

Itálie měla dosud na Seznamu světového dědictví 53 položek, a byla tak na prvním místě. Nově k nim přidala město Ivrea coby významné místo italské průmyslové revoluce a „humanistické koncepce práce Adriana Olivettiho”, tedy slavného vynálezce, který byl také výrobcem psacích strojů, kalkulaček a kancelářské techniky. Ivrea na seznamu figuruje jako „průmyslové město 20. století”.

V pondělí výbor na seznam zařadil údolí Tehuacán-Cuicatlán v jižním Mexiku. Leží v deštném stínu a je kryto okolními horami, takže je sušší než ekosystémy v okolí. Vyznačuje se pestrostí rostlinstva - nachází se tam 2700 rostlinných druhů, z nichž asi 30 procent je endemických. Známé je především svými gigantickými kaktusy. Údolí Tehuacán-Cuicatlán je 3. položkou Mexika na seznamu UNESCO.

Pohořím Barberton Makhonjwa získala Jihoafrická republika na seznamu svou desátou památku. Jde o místo známé nejstaršími odhalenými kameny na světě. Nachází se na severovýchodě JAR na poměrně malé ploše, nejvyšší kopce mají 1800 metrů. Stáří tamních vulkanických kamenů se odhaduje na 3,2 až 3,6 miliardy let.

Reklama

Související témata:

Doporučované