Hlavní obsah

Na Shiffrinovou a spol. dorazí do Špindlu 20 tisíc fanoušků. Kdo si nepřivstane, nezaparkuje ve městě

Jak je krkonošské středisko připravené na největší nápor za poslední roky?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Špindlerův Mlýn a Vrchlabí se připravují na nápor motoristů, kteří v pátek a v sobotu přijedou na závody Světového poháru v alpském lyžování. Pořadatelé mají už jen několik málo volných vstupenek, za oba dva dny se v krkonošském středisku vystřídá 20 tisíc fanoušků lyžování.

Článek

Špindlerův Mlýn hostí po osmi letech Světový pohár ve sjezdovém lyžování. Na tamním svahu se předvedou světová ženská esa v čele s Američankou Mikaelou Shiffrinovou a slovenskou hvězdou Petrou Vlhovou. Podívat se na ně přijedou tisíce fanoušků nejen z Česka. Řada z nich se do Krkonoš chystá autem, pořadatelé se proto připravují na velký nápor dopravy.

„Doporučujeme návštěvníkům, aby přijížděli s velkým časovým předstihem. Když se zaplní Špindlerův Mlýn, auta se budou odklánět ve Vrchlabí a fanoušky sem přivezou kyvadlové autobusy,“ říká Čeněk Jílek z organizačního týmu Světového poháru.

Lidem, kteří chtějí zaparkovat přímo ve Špindlu, doporučuje přijet hned ráno. Po půl deváté už podle zkušeností bývají tamní parkoviště plná.

„V momentě naplnění parkovacích kapacit se řidiči do Špindlerova Mlýna dostanou pouze na základě vydaného povolení pořadatele, po předložení rezervace k pobytu, doložením trvalého bydliště či jiného vztahu k ubytovacím kapacitám ve městě. Takové kontroly budou celkem na čtyřech průjezdových stanovištích – Herlíkovice, Labská, Bedřichov a Svatý Petr,“ upozorňuje trutnovský policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Na dopravní komplikace se připravuje i 15 kilometrů vzdálené Vrchlabí, které vyčlenilo místa, kde bude auta návštěvníků odstavovat.

„V minulosti fanoušků nebývalo tolik, ale říkali jsme si, že letošní souboj Shiffrinové a Vlhové může přilákat hodně lidí, takže je potřeba být připraven na variantu, že přijede víc lidí než normálně,“ říká vrchlabský starosta Jan Sobotka, který ve funkci starosty zažil už předchozí velké akce.

„Máme připraveny tři fáze. Nejefektivnější se nám jeví uzavřít část obchvatové komunikace mezi částí Vrchlabí Berlín a benzínovou pumpou. Tam se vejde řada aut a počítáme, že se tam odparkuje největší objem. Posléze bychom nechali parkovat auta podél silnice mezi benzínovou stanicí a Valteřicemi se zachováním obousměrného provozu. Teprve ve třetí nouzové variantě by se parkovalo na obchvatové silnici z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. K té ale doufám nedojde, neboť by nám svedla veškerou dopravu do centra města, které se snažíme držet skoro jako pěší zónu,“ popisuje Sobotka.

Pro fanoušky ze vzdálenějších míst, kterým se do Krkonoš nebude chtít zajíždět autem, připravili pořadatelé i svozové autobusy, které pojedou z Pardubic, Prahy, Plzně, Liberce a Mladé Boleslavi. I přes možné dopravní komplikace si pořadatelé Špindlerův Mlýn jako místo pro pořádání takto velké akce pochvalují.

„Se svou ubytovací kapacitou 17 tisíc lůžek je naprosto ideálním místem pro pořádání takovýchto akcí. Navíc, když se podíváme na sjezdovku, na které se Světový pohár pojede, tak návštěvníci ze všech míst budou mít možnost vidět celý závod, což téměř nikde na světě není. Lidé většinou vidí pouze cílovou podkovu nebo se musí na část závodu dívat na obrazovce,“ popisuje plusy krkonošského střediska Čeněk Jílek, který se svým týmem očekává za oba dva dny 20 tisíc diváků. „Už tři dny jsou vyprodané lístky na sobotu, zbývá posledních pár vstupenek na pátek,“ dodává.

Stejně jako vstupenky jsou beznadějně vyprodané i veškeré ubytovací kapacity v městečku. „Špindl je totálně vyprodaný, byla potřeba to rezervovat půl roku dopředu. Volných je už jen několik míst, která lidé pustili například kvůli nemoci. Fanoušky proto ubytováváme už i ve Vrchlabí, Trutnově, ale i Jičíně,“ říká Martin Jandura, který ve Špindlerově Mlýně provozuje ubytovací portál špindl.info.

Areál bude v pátek i v sobotu otevřený už od 8:30, po oba dva dny začínají první kola závodů v 10:30. V pátek pojedou lyžařky obří slalom, v sobotu pak budou závodit ve slalomu.

Reklama

Doporučované