Hlavní obsah

Na Sibiři zbudovali skryté město pro špičkové vědce. Pak přišel tvrdý zásah

Video: Milan Šíma, RFL/RE

 

Reklama

Díky tomu, že tam žili chytří lidé a že bylo tak izolované a vzdálené, se tady vytvořila na tu dobu velmi svobodná atmosféra, kterou ale nakonec utnul nekompromisní Brežněvův zásah.

Článek

Akaděmgorodok byl založen v roce 1957 za vlády sovětského vůdce Nikity Chruščova. Vědci byli tehdy povzbuzováni, aby si zde vyměňovali své nápady a prováděli výzkum bez nějakého dohledu z centra. Byla to doba, kdy se trochu uvolnila politická atmosféra v zemi.

„Vládl tady takový duch jednoty,“ říká jedna z pamětnic Světlana Rožnovová. „Nikdy by mě nenapadlo, že někdo, kdo mi půjčil zakázanou knihu, kdo mi věří, by na mě mohl donášet. Z nějakého důvodu neměl ve městě nikdo strach. To byl další specifický rys života tady.“

Ale tou dobou byl už u moci v Sovětském svazu Leonid Brežněv a doba politického tání skončila. Dva měsíce předtím podepsalo 46 vědců petici, ve které kritizovali odsouzení dvou spisovatelů za antisovětské aktivity. Tuto petici zveřejnily The New York Times. Odpovědí byl ale tvrdý zásah. Mnoho vědců bylo donuceno odejít.

„Někteří lidé tehdy hodně trpěli, dostali se na černou listinu a někteří ztratili mnoho - kvůli tomu všemu,“ tvrdí další z pamětníků, který žil a pracoval v Akaděmgorodoku.

Pořad Svět bez obalu sledujte v premiéře každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam. Jak ji naladit, poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované