Hlavní obsah

Na Sicílii můžete koupit dům jen za 2 eura. Ale nedívejte se, jak vypadá

Foto: Pixabay.com

Sicilské město Sambuca prodává už podruhé zchátralé domy.

Reklama

V italském městě Sambuca podražily domy o sto procent. Po úspěchu s prvním prodejem zchátralých nemovitostí teď stojí v aukci dvě eura. Budovy však od šedesátých let nikdo neobýval, a tak potřebují rekonstrukci, která se prodraží.

Článek

Z řady italských měst, která se před dvěma lety rozhodla prodávat levně zchátralé domy, je Sambuca di Sicilia nejúspěšnější. Poprvé o tom informoval server CNN, když se v sicilském městě prodalo zhruba 16 domů, každý za jedno euro.

Není zcela jisté, jak se Sambuce podařilo zastínit řadu dalších téměř neobydlených měst z celé Itálie, jež měla stejný záměr: Zbavit se rozpadajících se nemovitostí, ve kterých nikdo nechce bydlet. Mezi tato města patří například Zungoli v Kampánii či sicilské Mussomeli a Gangi.

Anketa

Chtěli byste vydražit zchátralý dům na Sicílii jen za dvě eura?
Ano
68,8 %
Ne
31,2 %
Celkem hlasovalo 11262 čtenářů.

Důvod úspěchu Sambucy může být jakýkoli, ať už pálenka Sambuca, nebo ruiny paláce Al Zabut a exotická atmosféra. Anebo také to, že to není z městečka tak daleko k moři, alespoň autem.

Město doufá, že se mu úspěšný prodej realit podaří zopakovat. Proto uvede na trh druhou várku opuštěných domů, tentokrát však o sto procent dražších.

+1

Zdražení není v absolutní hodnotě drastické. Nová cena je dvě eura, což je stále méně, než by lidé ve městě zaplatili za jeden kousek pizzy. Půjde ale o aukci, to znamená, že lépe zachovalé domy nakonec mohou stát výrazně více.

Dva roky po zahájení programu, který odstartoval v roce 2019, místní úřady stále dostávají žádosti od cizinců, kteří mají zájem o koupi některého z domů. Nyní vidí ten správný čas k prodeji zbylých 20 budov.

Poloha městečka

Vybrané nemovitosti, které se nacházejí ve staré saracénské čtvrti v historickém centru Sambuky, jsou opuštěné od doby, kdy sicilským údolím Belice otřáslo v roce 1968 zemětřesení a tuto oblast zničilo.

Domy se 15. června dostaly do dražby s vyvolávací cenou dvě eura, žádosti jsou k dispozici na webových stránkách města. Zájemci je mohou podávat do 5. listopadu. Až budou všechny žádosti posouzeny, několik týdnů na to proběhne veřejná dražba.

Stejně jako před dvěma lety budou nemovitosti prodány tomu, kdo nabídne nejvyšší cenu. Domy se nakonec prodaly za částky od jednoho eura do 25 000 eur (640 tisíc korun). Cena většiny z nich se vyšplhala na 5 000 až 10 000 eur.

Nemovitosti na prodej jsou většinou jednopodlažní o rozloze 50 až 80 metrů čtverečních s malými maurskými dvorky s citronovníky. Na prodej jsou i vícepodlažní kamenné budovy o rozloze 120 metrů čtverečních s červenorůžovými balkony a terasami s výhledem na pole.

Na trh však nejdou jen budovy, ale také prázdná městská prostranství a plácky mezi domy, na kterých si kupci mohou postavit cokoli budou chtít.

„O tyto volné plochy jsme měli velký zájem ze strany kupujících ze Středního východu, dává to lidem větší prostor pro tvorbu a inspiraci, aby si domy utvořili podle svých představ,“ vysvětluje starosta města Giuseppe Cacioppo. „Navíc jsou levnější, stojí asi 500 eur.“

I když je většina domů zchátralá, některé jsou stále v dobrém stavu. Ty s majolikovými dlaždicemi, které navrhli italští mistři umění a zlatohnědými stěnami z 20. let minulého století budou nejspíš nejžádanější z celého výběru.

Většina nemovitostí však potřebuje rekonstrukci, některé jsou stále plné zapomenutých předmětů a s hromadou rozbitého zaprášeného nábytku.

Koupě levného domu v Itálii s sebou však nese i povinnosti. Nový majitel ho musí zrekonstruovat do tří let a uhradit zálohu ve výši 5 000 eur (128 400 korun), která se mu po opravě vrátí. V současné době se však rekonstruují pouze čtyři z 16 domů, které se prodaly v předchozí aukci.

Lidé, kteří si koupili dům v roce 2019, byli odvážní a vrhli se do tohoto dobrodružství se zavázanýma očima.
Giuseppe Cacioppo, starosta Sambucy

„Lidé, kteří si koupili dům v roce 2019, byli odvážní a vrhli se do tohoto dobrodružství se zavázanýma očima. Ale ti, kteří si ho kupují teď, jsou chytří a vědí, k čemu se upisují a jaké to má plusy,“ uvedl Cacioppo.

Starosta slibuje, že noví přistěhovalci najdou revitalizované město plné energie a života. Prodej nemovitostí za jedno euro v roce 2019 vedl k otevření několika butiků, uměleckých ateliérů a vináren, pro cizince byly zřízeny kurzy italštiny. Jeden z prodávaných domů je dokonce vyhrazen pro umělce, kteří si chtějí v Sambuce otevřít ateliér.

Podle Cacioppa je v plánu i otevření center pro práci na dálku, která by do Sambucy nalákalo pracovníky z celého světa.

Reklama

Doporučované