Hlavní obsah

V Chanově začala demolice vybydlených paneláků. Záběry z dronu

V Chanově jdou k zemi dva prázdné paneláky. Neobývané budovy na sídlišti chátrají a plní se odpadky. Proto se město Most rozhodlo, že je zbourá.

Reklama

Článek

Most je jedním z úspěšných žadatelů o dotaci z programu na demolice zchátralých budov Ministerstva pro místní rozvoj.

V Chanově jsou i některé další panelové domy ve špatném stavu. (Pusťte si video v tomto článku, v němž vedoucí demolice popisuje stav, v němž dům nechali jeho obyvatelé).

U zahájení demolice byla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a primátor Mostu Jan Paparega.

Vítězná firma zbourá paneláky za více než tři miliony korun. Bourat se bude také v sousedním Litvínově, stát zaplatí 80 procent nákladů na demolice. Radní počítají s tím, že po zbourání objektů se místo upraví jako park. Jeden z bloků je menší panelový dům o čtyřech patrech, druhý je sedmipatrový. „V minulosti tam často vyjížděli hasiči, v objektech je nepořádek, proto chceme využít dotace na demolice," uvedl primátor.

S vybudováním parku souhlasí i ministryně Šlechtová. „Jsem ráda, že vedení města uvažuje o parku, je tu velké riziko, že pokud by se postavilo něco jiného, dopadlo by to stejně jako tyto prázdné domy," řekla už dříve ČTK Šlechtová.

„Pokud to hodnotím z hlediska stížností obyvatel Chanova, tak tato část města je zcela bezproblémová, oni jsou schopni si vyřešit problémy po nějaké vlastní linii," uvedl Paparega.

Domů v havarijním stavu je na severu Čech mnoho. Podmínkou dotace je, že objekt musí být ve vlastnictví obce. Letos s žádostí o dotaci v Ústeckém kraji vedle Mostu a Litvínova uspělo dalších pět radnic.

Reklama

Doporučované