Hlavní obsah

Na sídlišti, kde žijí lidé na podpoře, se prodávají prázdné paneláky. Cena začíná na 350 tisících za jeden

Koupit a zbourat. Litvínov chce od CPI získat domy na sídlišti Janov.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost CPI, patřící čtvrtému nejbohatšímu Čechovi podle žebříčku Forbes Radovanu Vítkovi, nabídla vybydlené domy na sídlišti Janov.

Článek

Na litvínovském sídlišti Janov, které patří na seznam sociálně vyloučených lokalit, se prodávají tři panelové domy. Cena u každého je jiná, nejlevnější je za 345 tisíc korun, nejdražší za 505 tisíc.

Domy opouští společnost CPI Byty miliardáře Radovana Vítka. Objekty koupila v roce 2010, ale nyní už nevěří v budoucnost místa, do kterého tehdy investovala.

„Nějaké záměry jsme s těmi domy měli. Samozřejmě, je to vždy otázka toho, jak vypadá celé okolí, podle toho se podnikatelské záměry vyvíjejí. V tuto chvíli nám čtvrť Janov nepřipadá jako perspektivní z pohledu dlouhodobého pronájmu bytů,“ řekla Seznamu mluvčí CPI Michaela Winklerová.

Video: Byty na sídlišti skupují cizinci, hlavně Rusové

Byty v Janově kupují cizinci. Peníze se jim vrátí skrze sociální dávky.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

O domy projevilo zájem město Litvínov, které už souhlasilo s cenou. Smlouva na prodej je před podpisem, ale uzavření záležitosti ještě nějakou dobu potrvá.

„Samozřejmě právní záležitosti spojené s koupí takových domů trvají několik měsíců,“ říká mluvčí CPI.

Domy, které se prodávají, jsou vybydlené a až do výšky prvního patra zazděné. Litvínovská radnice plánuje jejich demolici a na uvolněném místě nechá volný veřejný prostor.

„Je to také koupeno pod touto podmínkou. Předpokládáme, že tam bude zeleň. Je tam předběžný odhad, že nás likvidace bude stát zhruba 35 milionů. Předpokládáme, že bychom na to čerpali dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj,“ uvedla pro Seznam Erika Sedláčková, místostarostka Litvínova.

Reklama

Doporučované