Hlavní obsah

Na singapurské silnice vjedou autobusy bez řidiče. Mají zvýšit zájem o hromadnou dopravu

 

Reklama

Dva samořídící autobusy začnou za dva roky brázdit singapurské silnice. Singapur doufá, že autobusy zaujmou místní obyvatele a přilákají je zpět do městské hromadné dopravy.

Článek

Autobusy budou vybaveny dálkovým měřičem vzdálenosti, radarem, GPS a kamerami. Jejich řídicí systém bude schopný detekovat překážky na cestě, aby doprava byla co nejplynulejší.

Singapur jako jeden z nejhustěji zalidněných států světa doufá, že samořídící autobusy do budoucna přilákají větší počet lidí do hromadné dopravy. Tak by se mohl snížit automobilový provoz na silnicích.

Na testování autobusů se podílí Technologická univerzita v Nanyangu. „Začneme se dvěma hybridními elektrickými autobusy,” uvedl singapurský ministr dopravy.

Takhle by měl autobus bez řidiče vypadat.

Testovací cesta autobusu povede právě z nanyangské Technologické univerzity směrem na CleanTech Park na západu země. Dobíjecí stanice elektrických autobusů budou přímo na zastávkách. Plné nabití potrvá pouhých 30 sekund.

V srpnu se v Singapuru testovaly samořídící taxíky. Jedno z aut se ale během testu srazilo s nákladním vozidlem. Nikdo nebyl zraněn.

Jeden z taxíků bez řidiče během testování v Singapuru naboural

Reklama

Související témata:

Doporučované