Hlavní obsah

Na školáka spadl náhrobní kámen. Mladík skončil na vozíku a soud mu nyní přiznal skoro devět milionů

Foto: Seznam Zprávy

Krajský soud v úterý odvolání školy zamítl a rozsudek se tak stal pravomocným.

Reklama

Škola musí zaplatit odškodnění chlapci, na kterého při školní exkurzi spadl náhrobní kámen. Boris Trávníček je v důsledku zranění odkázán na invalidní vozík. Škola je povinna zaplatit Trávníčkovi odškodnění ve výši necelých devíti milionů korun.

Článek

Škola musí zaplatit odškodnění za celoživotní újmu chlapci, na kterého před sedmi lety v Rousínově na Vyškovsku spadl při exkurzi náhrobní kámen. Náhradu ve výši 8,8 milionu korun přiřkl Trávníčkovi soud ve Vyškově již dříve. Škola se proti rozsudku odvolala. Krajský soud odvolání zamítl, a rozsudek se tak stal pravomocným.

Nešťastný incident se stal v roce 2011. Učitel vzal žáky místo dějepisu na exkurzi na židovský hřbitov. Hřbitov ovšem nebyl volně přístupný, žáci i s učitelem se na pozemek dostali porušeným plotem. Na Borise Trávníčka, kterému bylo tehdy třináct let, se zřítil náhrobní kámen těžký několik set kilogramů. Způsobil mu zranění, v jejichž důsledku je nyní dvacetiletý Trávníček na invalidním vozíku.

Dvacetiletý muž následkem zranění nemůže vést plnohodnotný život. „Postižení má vážné důsledky. Žalobce nebude moci vést řádný rodinný život, je také omezen ve výběru zaměstnání,“ řekl předseda senátu Jaroslav Burian. Finální částka je podle rozhodnutí soudu odpovídající. „Rozhodující pro posouzení velikosti odškodnění je reálná hodnota částky, která žalobci kompenzuje materiální užitky, o které v důsledku poškození přišel,“ dodal Burian.

Část peněz zaplatí žalobci škola, ta však nemá prostředky pro uhrazení plné výše odškodného. „Město jakožto zřizovatel školy pokryje částku, která nebude dostačovat,“ uvedl ředitel školy Jiří Kyjovský. Podle Kyjovského je město připraveno částku zaplatit. „Je to veliké procento ze státního rozpočtu, ale soud probíhá několik let, vývoj ukazoval, že škola bude muset zaplatit, proto se na to představitelé města připravili,“ dodal Kyjovský.

Žalovaná škola má nyní možnost se proti rozsudku dovolat k Nejvyššímu soudu. Kyjovský uvedl, že tuto možnost nepředpokládá, zároveň ji ale nevylučuje. Zástupkyně žalobce se odmítla k věci vyjádřit.

Reklama

Doporučované