Hlavní obsah

Na slovenské základní škole vraždil její bývalý žák

Redaktor Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) Vlado Záborský byl hostem Odpoledních zpráv Televize Seznam.Video: Televize Seznam

 

Reklama

Bývalý žák zabil na základní škole ve slovenském městě Vrútky jednoho člověka, usmrceným je zástupce ředitelky. Policie násilníka na útěku zastřelila. Pět zraněných bylo převezeno do nemocnice, včetně dětí.

Článek

„Vraždil bývalý žák školy, na níž se incident odehrál. Na školu chodil před 7 lety. Útok se odehrál na prvním stupni. Tam se pachatel dostal tak, že rozbil skleněnou výplň dveří,“ uvedl pro Televizi Seznam redaktor Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) Vlado Záborský.

Tuto informaci médiím potvrdil i primátor Vrútek Branislav Zacharides. „Nebyl to žák, který by byl nějak problémový. Paní ředitelka si zatím nedokázala spojit tento incident s nějakou událostí z minulosti, tedy zda nemohlo jít například o nějakou odplatu,“ uvedl Zacharides.

Naopak policejní prezident Milan Lučanský zmínil, že s mužem byly problémy i v minulosti. „Detaily ještě zkoumáme, ale pravděpodobně šlo o akci jednotlivce, možná i psychicky narušeného. Zjišťujeme, zda se připravoval, zda měl doma nějaké plány, zda si opatřil nůž nebo ho vzal z domu. Když se o synově činu dozvěděl jeho otec, zhroutil se,“ citoval Lučanského slovenský Denník N.

„Ve škole se pachateli postavil do cesty zástupce ředitelky školy, který následně bodným zraněním podlehl. Po tomto konfliktu vstoupil vrah do třídy, v níž zranil učitelku a dvě děti,“ prohlásil Záborský. Podle informací RTVS mělo jít o žáky 4. ročníku. Denník N naopak tvrdí, že pachatel nejprve zaútočil na učitelku a děti ve třídě, až poté vyrazil k ředitelně, kde se měl střetnout se zástupcem ředitelky.

Pachatele při útěku ze školy pronásledoval školník. „Po zhruba 300 metrech ho již na území sousedního města Martin dohnali dva policisté. Pachatel se na ně pokusil zaútočit a následně podlehl střelným zraněním, která mu policisté způsobili,“ uvedl Záborský. Někteří svědci podle Denníku N tvrdí, že slyšeli nejprve varovný výstřel a poté zhruba čtyři další, které útočníka zneškodnily. Od školy je to k bytovce, v níž útočník bydlel, asi 450 metrů. Policie už tento byt podle Denníku N prohledala.

„Policisté při zákroku také utrpěli zranění, nezranil je pachatel, ale odražené kulky. V nemocnici leží pět lidí, dvě děti, učitelka a dva policisté. Školník byl ošetřen přímo na místě,“ řekl Záborský.

Mluvčí záchranářů Alena Krčová odpoledne uvedla, že ředitelka má otevřenou ránu na hrudníku. V nemocnici jsou rovněž dvě děti, z nichž jedno má bodné rány na hrudníku a břichu a druhé utrpělo řezné rány na krku. Mluvčí nemocnice v Martině Katarína Kapustová TV Markíza upřesnila, že dívka je na jednotce intenzivní péče s „lehčím poraněním“, zatímco chlapec leží s vážnými zraněními na Klinice dětské anesteziologie a intenzivní medicíny.

Podle webu Aktuality.sk jednoho ze zraněných policistů operují, v ohrožení života by ale neměl být nikdo ze zraněných. Ministr vnitra Roman Mikulec uvedl, že s druhým z policistů už na nemocničním pokoji mluvil. „Je to profesionál, příslušník obvodního oddělení Martin-východ a vykonával služební zákrok tak, jak byl vycvičený. Já jsem ten zákrok viděl na kamerovém systému a musím říct, že opravdu šlo o přímé ohrožení života toho policisty,“ uvedl Mikulec.

„Do kontaktu s pachatelem se dostaly hlavně děti ze třídy, v níž pachatel útočil. Na místo nicméně dorazil i posttraumatický tým, který poskytl první pomoc těm, kteří ji od psychiatra nebo psychologa potřebovali,“ doplnil Záborský.

Reklama

Související témata:

Doporučované