Hlavní obsah

Byla to nejspíš úkladná vražda, říká o případu zabitého novináře šéf slovenské policie

Vražda slovenského novináře (záznam z poledních zpráv Televize Seznam).Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investigativní reportér Ján Kuciak pracoval pro online zpravodajský portál Aktuality.sk. Policie předpokládá, že vražda souvisí s Kuciakovou prací. Na vraždu reagují i čeští politici.

Článek

Na Slovensku byl zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak, který pracoval pro online zpravodajský portál Aktuality.sk. „Nejpravděpodobnějším motivem, s nímž pracujeme, je, že smrt souvisí s prací novináře,” potvrdil slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. „Zjistili jsme jisté skutečnosti, které ukazují na to, že jde o úkladnou vraždu, že nejde o náhodný čin, ale další informace kvůli vyšetřování uvolnit nemohu,” prohlásil Gašpar.

Na otázku, zda šlo o práci nájemného vraha, Gašpar uvedl, že „pachatel určitě nebyl amatér, byla to osoba, které se pečlivě na čin připravila”.

Policejní prezident označil vraždu za bezprecedentní. „Slovensko podobnému útoku na novináře dosud nečelilo,” dodal.

Sedmadvacetiletý muž – policie o něm oficiálně mluví jako o reportérovi Janu K. – byl střelen do hrudi, jeho přítelkyně Martina K. byla zabita střelou do hlavy.

Zločin byl spáchán někdy mezi čtvrtkem a nedělí v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v bytě 27letého Kuciaka, který se podle Denníku N zabýval hlavně podezřeními z daňových podvodů. Přitom se tyto případy týkaly především lidí blízkých nejsilnější vládní straně Směr premiéra Roberta Fica.

Novináři s ochrankou

Policejní prezident oznámil, že vybraní slovenští novináři dostanou policejní ochranku a také takzvaný „panic button”, kterým v případě nebezpečí budou moci policii zalarmovat.

V posledním materiálu se Kuciak zabýval aférou kolem podnikatele Mariána Kočnera spojeného podle médií s vícero daňovými a bankovními záležitostmi, jež vyvolaly pozornost médií i úřadů. Podle Denníku N 9. února psal o dalších podezřelých převodech bytů v luxusním komplexu Five Star Residence v Bratislavě.

Policejní prezident Gašpar slíbil, že policie nasadí na případ veškeré síly, které může nasadit. V tuto chvíli stále probíhá prohlídka místa činu. „K výslechu předvoláme všechny osoby, které mohou přinést další informace. Máme i další důkazní materiály, které ale nemohu z důvodu jejich efektivnosti přiblížit,” řekl Gašpar.

Policejní prezident se už během první tiskové konference o případu dostal do ostré přestřelky argumentů s novináři, kteří mu vyčítali postup policie v případech, o nichž zavražděný novinář psal. „Kdybych si byl vědom nějaké chyby, věřte mi, že bych odstoupil,” prohlásil Gašpar.

Policie se už spojila s vedením redakce zabitého muže a vyzvala i ostatní, aby se na ni obrátili, pokud se cítí ohroženi kvůli kauzám, na nichž pracují.

Reklama

Doporučované