Hlavní obsah

Na Slovensku začalo třetí kolo plošného testování na covid-19

Foto: Profimedia.cz

Odběry v obci Vinosady se konají v tělocvičně základní školy.

Reklama

Na Slovensku se v sobotu ráno otevřelo 537 odběrových míst na další kolo plošného testování.

Článek

Jednotlivé odběrové týmy jsou podle ministra obrany Jaroslava Nadě naplněné na sto procent. „Všechno jde podle plánu, dokonce i počasí nám přeje. Využijte možnosti poznat svůj zdravotní stav a ochránit tak sebe i své blízké,“ uvedl Naď na svém facebookovém profilu.

Třetí kolo plošného testování na Slovensku se koná v sobotu a také v neděli, vždy od 8 ráno do 20 hodin večer. Týká se 458 měst a obcí, kde byla pozitivita v posledním testování vyšší než jedno procento. Testování je dobrovolné, neúčast nemá žádné dopady.

Epidemiologická situace na Slovensku se podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího zlepšuje ve všech regionech. Nejlepší je pak v Bratislavském, Banskobystrickém a Košickém kraji.

Slovenský Denník N informoval, že na některých místech - například v několika obcích v Košickém kraji - zatím odběrové týmy hlásí o testování poměrně nízký zájem. V Košickém kraji se odběry dělají v 53 obcích a ve městech Spišské Vlachy a Sečovce.

Slovenský premiér Igor Matovič uvedl, že do Vánoc chce zrealizovat ještě miliony testů. Země připravuje nákup dalších 16 milionů kusů antigenních testů. Jsou sice méně přesné než laboratorní PCR testy, výsledky jsou zato rychlejší.

Na Slovensku od březnového propuknutí pandemie zemřelo na onemocnění covid-19 dohromady 614 osob, u dalších 271 úmrtí šlo o lidi s covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění. Od začátku pandemie se podle Univerzity Johnse Hopkinkse na Slovensku nakazilo přes 95 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované