Hlavní obsah

Na smuteční hostině v Peru se otrávilo a zemřelo deset hostů, další jsou v kritickém stavu

Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Nejméně deset lidí zemřelo a dalších dvacet bylo hospitalizováno kvůli otravě z jídla ze smuteční hostiny v perských Andách.

Článek

Z více jak padesáti hostů smuteční hostiny po pohřbu deset po převozu do nemocnice zemřelo a osm je následkem otravy z jídla v kritickém stavu. Pohřeb a následná smuteční sešlost s hostinou, na které se závadné pokrmy podávaly, se konala v pondělí ve vesničce San Jose de Ushua na jihu And v Peru.

Dalších dvacet lidí převezli záchranáři do blízké venkovské polikliniky v Ayacucho poté, co v úterý ráno volali, že mají silné bolesti žaludku a zvrací. Hosty v kritickém stavu mezitím vrtulník transportoval do nemocnice ve druhém největším městě Peru Arequipě.

Podávané jídlo podle místních úřadů obsahovalo toxické organofosfáty, které jsou jednou z nejčastějších příčin otrav na světě. Organofosfátové pesticidy mají nejenom akutní, ale i chronické účinky.

Příčina úmrtí hostů však podle agentury Reuters stále ještě není potvrzená. Čeká se na výsledky pitvy.

Ředitel oblastních zdravotnických zařízení Jhon Tinco pro místní rádio uvedl, že hospitalizovaní podle svých slov na hostině jedli pokrmy z masa, které zapíjeli místní pálenkou z kukuřice zvanou Chicha.

Ministerstvo zdravotnictví pro televizi CNN doplnilo, že předběžné testy prokázaly v pokrmech přítomnost zmíněných pesticidů.

Bývalý ministr zdravotnictví Abel Salinas dodal, že tragédie tohoto typu jsou neustálou připomínkou toho, aby se pesticidy při přípravě jídla vůbec nepoužívaly.

V roce 2013 zemřelo na následky otravy z organofosfátů 23 dětí v Indii. Závadné jídlo konzumovaly ve školní jídelně.

Reklama

Doporučované