Hlavní obsah

Na Sněžku přes Růžohorky neprojdete. V Krkonoších začínají velké opravy turistických chodníků

Správa KRNAP uzavřela kvůli opravě turistických chodníků dvě oblíbené cesty na Sněžku. Na nejvyšší českou horu musí turisté vyrazit oklikou, nebo lanovkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekonstrukce turistických chodníků uzavřou dvě nejoblíbenější cesty na Sněžku. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v těchto dnech uzavře turistický chodník mezi Růžovou horou a Sněžkou, cestu z Luční boudy k bývalé Obří boudě na úpatí Sněžky a také naučnou stezku Černohorská rašelina. Opravy budou trvat do konce září příštího roku. V případě trasy mezi Růžohorkami a Sněžkou do konce září 2020.

Článek

Nejnáročnější opravou bude turistický chodník mezi Růžohorkami a Sněžkou, kde stavaři ve spodní části nahradí vápencové podloží vhodným nealkalickým materiálem. „Od doby poslední opravy uplynulo 21 let a desetitisíce návštěvníků, kteří tudy ročně procházejí, na stavu chodníku zanechávají svou stopu v podobě postupného zhoršování stavu. Chodník bude doštětován, aby pohyb po něm byl bezpečný a pohodlný,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Na tento úsek začne v pátek 14. září přepravovat vrtulník stavební materiál. Kvůli bezpečnosti proto bude do 19. září uzavřena trasa mezi kapličkou v Obřím dole a Obřím sedlem a od 19. září cyklotrasa Lví důl a zelená turistická cesta Traverz.

Způsobu, jímž turistické chodníky v horských oblastech opravují, se říká štětování. „Je to stará technologie, ruční práce, kterou používali naši předkové. Není to dláždění naplocho, ale vyskládávání kamene nastojato. Takhle vyštětovaná stezka má mnohonásobně vyšší trvanlivost a snese mnohem vyšší zatížení. Zároveň je příjemná pro chůzi a bezpečná,” popisuje Drahný. Vyštětované stezky správcům parku zároveň umožní udržet turisty na cestě, aby neměli tendenci vstupovat mimo, a ničit tak tamní vzácnou tundru.

Další uzavřený úsek z Luční boudy k bývalé Obří boudě se dočká výměny povalového chodníku. „Zdejší povalový chodník má více než 20 let, a přestože je z dubu, jeho životnost se již blíží konci,“ uvedl Drahný. Lidé, kteří chtějí vyrazit na Sněžku od Luční boudy, se musí vydat po polské straně po Jantarové stezce, jež je rovněž dovede k bývalé Obří boudě do míst, kde nyní stojí polská Slezská bouda.

Pro cestu na Sněžku Drahný doporučuje trasu z Pomezních bud, po 19. září Obřím dolem z Pece pod Sněžkou, nebo lanovkou.

Úplné uzavření, která však potrvá pouze do konce tohoto měsíce, čeká lesní cesty Konvalinka, Žlutá, Lví cesta, Baštírna, Mánkova, Rýchorská II a cestu k Lysečinské boudě. Tyto oblasti se opravovaly i v letních měsících, nicméně úplným uzavřením Správa KRNAP reaguje na konec turistické sezony.

Seznam stezek, které jsou uzavřeny, Správa KRNAP pravidelně aktualizuje na svých webových stránkách.

Reklama

Doporučované