Hlavní obsah

Na Špilberku vystavují dopravní prostředky i hrad z lega

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

Model brněnského hradu, auta, letadla i vláčky sestavené z kostek lega představuje ode dneška Muzeum města Brna na Špilberku. Výstava Kostkohrádky je určená hlavně pro děti, potrvá do 30. srpna.

Článek

Exponáty složené z různých typů populární stavebnice od 60. let minulého století do současnosti zapůjčil na hrad Špilberk sběratel Karel Kovář, oznámil ČTK mluvčí muzea Michael Kalábek.

Model hradu je velký přibližně půl metru a vznikl speciálně pro špilberskou výstavu. Sestavil jej Kovář, stejně jako všechny ostatní objekty, které zapůjčil na výstavu. Někdy jde o koupené a sestavené komplety, jindy si Kovář modely navrhuje sám a shání dílky takřka po celé Evropě. Skládání mu pak zabere třeba i několik let.

Mezi dalšími exponáty jsou osobní, závodní i nákladní auta, motocykly, jeřáby, bagry a stavební stroje, letadla, vrtulníky, ale i nádraží nebo hasičská a policejní stanice. Nejpočetnější jsou vláčky, je jich několik desítek a jezdí po dvou kolejištích. Právě u vláčků začala sběratelova vášeň.

„Stavebnice lega mě oslovily, až když jsem jednou šel s vnučkou nakupovat hračky. Nejdřív jsem se zaměřil na železnice a vláčky. První lokomotiva, kterou jsem sestavil, se jmenovala Krokodýl,“ uvedl Kovář. Sbírka se mu postupně rozrostla na desítky modelů.

Pořadatelé z Muzea města Brna původně plánovali zřídit také hrací koutek se spoustou kostiček, ze kterých by si malí návštěvníci mohli složit cokoli podle vlastní fantazie. Vzhledem k situaci kolem šíření koronaviru a souvisejícím hygienickým opatřením to ale zatím není možné. Jakmile se situace zlepší, výstavu doplní hrací koutek.

Reklama

Doporučované