Hlavní obsah

Na Spojené státy míří nejhorší hurikán v historii východního pobřeží

Hurikán Florence může způsobit nevyčíslitelné škody.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Hurikán Florence by měl dorazit na pobřeží Severní a Jižní Karolíny a Virginie ke konci týdne. Při cestě by měl dosáhnout pátého stupně.

Článek

Americké úřady chtějí evakuovat více než milion obyvatel kvůli bouři Florence, která by mohla být nejhorším hurikánem všech dob. Podle odhadů meteorologů se jedná o bouři čtvrtého stupně s rychlostí větru 220 kilometrů za hodinu. Bouře měla na americké pobřeží Severní Karolíny a Virginie dorazit ke konci týdne, podle předpovědí by měla jestě zesílit a dosáhnout pátého, tedy nejvyššího stupně.

Lovec hurikánů vletěl do oka bouře Florence.Video: Zuzana Lachnitová, AP

Guvernér Jižní Kalifornie nechal evakuovat celé pobřeží, zatímco Severní Karolína a Virginie vyhlásily stav ohrožení. Sám hurikán by mohl zůstat na pobřeží států, i přesto s sebou přinese hustý déšť, který způsobí silné záplavy a nánosy bahna ve vnitrozemí. Občany před hurikánem varoval i americký prezident Donald Trump, který na ně apeloval, aby byli opatrní a snažili se zůstat v bezpečí.

Obyvatelé států hromadně nakupovali v supermarketech, ve kterých kupovali balenou vodu, baterie a trvanlivé potraviny. Někteří se nechtějí nechat evakuovat.  „Přemýšlím, jestli odejdu, nebo jestli zůstanu. Pořád je ještě daleko a může změnit směr, nebo se zmírnit, takže tak trochu čekám, co se stane,“ uvedl pro AP jeden z Američanů, kteří se připravují na blížící se hurikán.

Podle listu The Guardian by mohl hurikán způsobit lámání stromů a mimo jiné také výpadek elektřiny. Agentura Reuters uvedla, že se hurikán blíží k průmyslovým oblastem, ve kterých se nachází jaderné elektrárny a zvířecí farmy. Americké námořnictvo nařídilo vyplutí všech námořních lodí na moře, kde dokážou lépe manévrovat.

V roce 1989 Severní Karolína zažila bouři čtvrté kategorie - Hugo, která podle BBC způsobila škody za desítky miliard dolarů a vyžádala si 49 životů.

Reklama

Související témata:

Doporučované