Hlavní obsah

Na Srí Lance kvůli monzunovým dešťům zemřelo už osm lidí. Probíhá evakuace

Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Monzunové deště na Srí Lance mají už osm obětí. Probíhají evakuace, na mnoha místech platí vysoký povodňový stupeň a bylo vyhlášeno varování před možným sesuvem půdy.

Článek

Mohutné monzunové deště na Srí Lance zabily už osm lidí. V úterý to potvrdily řídící orgány, které vyslaly více než sto vojáků a dvacet pět lodí, aby evakuovaly uvězněné obyvatele v šesti okrscích.

Mluvčí krizového štábu pro katastrofy Pradíp Kodippili řekl, že dojde k evakuaci osob, jež bydlí v nížinách, ve kterých dosáhly povodňového stupně čtyři hlavní řeky. Navíc oblastem hrozí zatopení z důvodu odpouštění výše položených přehrad. Čtyři další území byla zařazena do nejvyššího stupně ohrožení pro možný sesuv půdy. Záplavy přímo zkomplikovaly život skoro čtyřiceti tisícům lidí.

Tři lidé byli zabiti po zásahu bleskem, další při sesuvu půdy a na jednoho člověka spadl strom. Monzunové deště by jako každý rok měly trvat až do září.

Silné deště a následné období sucha letos zasáhly čajovou úrodu, která je největším vývozním artiklem země. Nebyly ale natolik ničivé, aby ovlivnily jeho cenu na burze, ačkoli plantážní firmy podle informační agentury Reuters mohou mít potíže. Nejhorší období pro čaj zažila Srí Lanka minulý rok, kdy navíc při povodních zemřelo více než sto lidí.

Reklama

Doporučované