Hlavní obsah

Na Srí Lance úřady zadržují další podezřelé ze spolupráce na útoku. Zatčen byl i otec teroristů

Srílanské úřady zadržely v noci na dnešek dalších 16 lidí.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Srílanská vláda přiznala selhání státu v otázce bezpečnosti poté, co vyšlo najevo, že tajné služby měly informace o chystaných útocích, ale nepředaly je dál.

Článek

Srílanské úřady zadržely v noci na čtvrtek dalších 16 lidí v souvislosti s nedělními teroristickými útoky na kostely a hotely, které si vyžádaly 359 obětí a přes 500 zraněných. Počet zatčených tak vzrostl na 76. Mezi nimi je také otec sebevražedných atentátníků. Mohamed Yusuf Ibrahim byl zatčen v neděli poté, co jeho synové zemřeli při sebevražedných útocích na Srí Lance. Pravděpodobně se účastnil plánování teroristických útoků.

Mezi zadrženými jsou i cizinci. Podle policejního prohlášení je jeden ze zadržených spojený s teroristickou organizací. Mezi zatčenými je syrský státní příslušník, zadržen byl také Egypťan a skupina Pákistánců, kteří neměli platná víza.

Srílanská vláda přiznala selhání státu v otázce bezpečnosti poté, co vyšlo najevo, že tajné služby měly informace o chystaných útocích, ale nepředaly je dál. „Očividně selhala komunikace. Vláda musí přijmout odpovědnost, protože kdyby se příslušné informace dostaly ke správným lidem, mohlo se těmto útokům předejít nebo mohly být alespoň minimalizovány,“ prohlásil náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene.

Násilí plodí násilí. Teroristický čin na Srí Lance může spustit vlnu dalších útoků

Předseda parlamentu Lakšman Kiriella ve středu řekl, že někteří čelní představitelé tajné služby informaci (o útoku) úmyslně skrývali. Indická rozvědka na možnost útoku na kostely, hotely a politiky údajně upozornila srílanskou tajnou službu 4. dubna. O tři dny později se konala bezpečnostní schůzka s prezidentem Sirisenou, ale informace zůstala zamlčena. Tajná služba neinformovala ani premiéra Ranila Vikremasingheho. Prezident Maithripala Sirisena slíbil reorganizaci policie a bezpečnostních složek a vyzval ministra obrany a šéfa národní policie k rezignaci.

Na Srí Lance nadále platí výjimečný stav, který umožňuje policii a armádě zatýkat a vyslýchat podezřelé a nečekat na soudní povolení. Po podezřelých a také případných dalších výbušninách pátrají tisíce policistů a vojáků. Srílanská armáda uvedla, že zvýšila počet vojáků zapojených do operace z 1 300 na 6 300. Situace v zemi zůstává po víkendových atentátech napjatá.

Masakr na Srí Lance byl prý odvetou za Christchurch, mohou přijít další atentáty

Kolombem otřásla další řízená exploze. Zároveň roste tlak na úřady, Indie Srí Lanku varovala 14 dní předem

Podle srílanských úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodobně všichni domácího původu. Úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu Tauhíd džamáate (NTJ), v jejímž čele stál radikální místní duchovní Zahrán Haším. Zatím není jasné, zda Haším zahynul při explozích jako jeden ze sebevražedných atentátníků, nebo je na útěku.

Letiště v srílanské metropoli Kolombu ve čtvrtek z bezpečnostních důvodů dočasně přerušilo provoz a přechodně byla uzavřena i silnice vedoucí k letištnímu areálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované