Hlavní obsah

Na Srí Lance už není možné zahalení obličeje na veřejnosti. Srílanský prezident tak reaguje na teroristické útoky

Muslimové tvoří na Srí Lance asi deset procent obyvatel.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Na Srí Lance v pondělí nabyl účinnosti zákon, který zakazuje jakékoli zakrytí obličeje bránící identifikaci osoby. Důvodem je zajištění bezpečnosti po sérii velikonočních útoků na kostely a hotely. Zahalující oděvy, jako je burka či nikáb, ale v zákazu nejsou konkrétně uvedeny. Je ale zřejmé, že tento krok se nejvíce dotkne zahalených muslimských žen.

Článek

Občané Srí Lanky mají od pondělí zakázáno zahalovat si obličej na veřejnosti. Vyplývá to z nového bezpečnostního nařízení prezidenta Maithripaly Siriseny. Nařízení prezident přijal v reakci na teroristické útoky na kostely a hotely, při nichž o Velikonocích zemřelo nejméně 253 lidí. Informaci zveřejnil britský server BBC.

Zákaz se zřejmě nejvíce dotkne ženských muslimských oděvů, jako jsou burky či nikáby. Konkrétně se ale tyto části oděvu v nařízení neuvádí. Jak uvádí BBC, je ale zřejmé, že cílí právě na ně.

Podle oznámení kanceláře prezidenta zákaz platí na jakýkoli závoj, který by znemožňoval identifikaci osoby. „Tento zákaz má zajistit národní bezpečnost, nikdo by neměl skrývat svou tvář, aby tak znemožnil svou identifikaci,“ cituje agentura AFP z nařízení.

Muslimové tvoří z 21milionové populace na Srí Lance zhruba deset procent obyvatelstva. Obličej si ale podle BBC zakrývá jen malá část žen na ostrově. Podle webu India Today nezahalovat si obličeje doporučila muslimským ženám i část místních kleriků.

Zástupci místní muslimské komunity zákaz kritizovali. Někteří muslimští obyvatelé si ale myslí, že zákaz zemi prospěje.

„V současné situaci bych zahalování obličeje nedoporučoval. Moje žena dlouho nosila burku, ale bez zakrývání tváře. Když není vidět obličej, není možné poznat, zda se jedná o muže, ženu nebo teroristu. V současné době tak není úplné zahalování tváře nutností,“ řekl jeden z místních Mohammad Musthaque, majitel opravny automobilů pro agenturu AP.

Úřady na Srí Lance připisují odpovědnost za velikonoční útoky na tři kostely, tři luxusní hotely a dvě další místa radikálům z islamistické skupiny Tauhíd džamáate (NTJ). Za hlavního osnovatele masakru je považován radikální duchovní Zahrán Haším, který podle úřadů sám zemřel při sebevražedném atentátu v hotelu Shangri-La. Policie v souvislosti s násilím zadržela už 150 podezřelých, píše BBC.

Podle agentury Reuters úřady v noci dnešek poprvé zrušily zákaz vycházení, v metropoli Kolombu ale prováděla policie náhodné bezpečnostní kontroly. Bezpečnostní složky navíc varovaly před možnou další vlnou útoků.

Turismus v zemi propadne na polovinu

Podle oznámení šéfa srílanského úřadu pro cestovní ruch Kišu Gomese se počet turistů přijíždějících do hlavního města Srí Lanky Kolomba v příštích dvou měsících sníží o 50 procent. Gomes to v pondělí řekl novinářům na konferenci cestovního ruchu v Dubaji. Sníží se podle něj i počet turistů v dalších částech země, a to o zhruba 30 procent.

Ředitel letecké společnosti SriLankan Airlines Vipula Gunatilleka agentuře Reuters řekl, že společnost zaznamenala minulý týden nárůst rušení letenek o deset procent, a toto číslo zřejmě dále poroste.

Reklama

Doporučované