Hlavní obsah

Na Staroměstskou radnici se vrátily hodiny. Čas ukazují jinak, než jsou dnešní lidé zvyklí

Zrestaurované hodiny na Staroměstské radnici jsou z pravého zlata a malá ručička ukazuje nezvykle minuty.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyčíst čas z nově zrestaurovaných hodin na věži nad pražským orlojem může být matoucí. Velká ručička ukazuje hodiny, malá minuty. Vzhledem se ciferník totiž vrátil do barokní doby.

Článek

V pátek v pravé poledne se po několika měsících spustily hodiny na Staroměstské radnici. Vrátila se jim původní podoba z roku 1787. Právě pro historickou věrnost jsou z dnešního pohledu ciferníky, které najdete na všech čtyřech stěnách věže těsně pod ochozem, trochu kuriózní. Prohodila se u nich funkce ručiček. Velká ručička ukazuje hodiny a malá minuty.

Podobné barokní hodiny se nacházejí i na dalších historických budovách, například na Klementinu.

„Fyzická práce byla poměrně dost náročná, protože ty ciferníky jsou obrovské. Jsou veliké 330 centimetrů,“ říká Petr Skála, orlojář na Staroměstské radnici.

Podle něj by současná podoba ciferníků měla vydržet velmi dlouho. „Základ ciferníků je sice ze železa, ale antikorozního. Takže to tady vydrží skutečně na věky,“ tvrdí Petr Skála, který dodává, že zlatá barva je ze skutečného 24karátového zlata.

V následujících dnech by tak postupně mělo z věže Staroměstské radnice mizet lešení. Nadále ale bude zahalena kaple a hlavní lákadlo pro turisty – orloj. Před něj se aktuálně instaluje displej, který bude orloj alespoň promítat.

Skutečný orloj by se měl odhalit podle vyjádření magistrátu nejspíše během září.

Reklama

Doporučované