Hlavní obsah

Na stát míří exekuce, protože se odmítá omluvit za Zemanův výrok

Foto: Profimedia.cz

Stát se nechce omluvit za výrok Miloše Zemana.

Reklama

Navzdory pravomocnému rozsudku se stát nechce omlouvat za výroky prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Případem sporu mezi státem a radním České televize Zdeňkem Šarapatkou se začne zabývat soudní exekutor.

Právě na něj se v pátek podle informací Seznam Zpráv obrátil Šarapatkův obhájce Artur Ostrý.

Udělal to poté, co se jeho klient ani po třech měsících od doručení pravomocného rozsudku soudu nedočkal omluvy od státu - konkrétně od Ministerstva financí.

Soudy řekly, že se stát má v tomto případě omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana (toho žalovat nelze).

Zdeněk Šarapatka pracoval na Úřadu vlády jako poradce v době, kdy byl Miloš Zeman premiérem (1998-2002). Zeman po letech v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem o bývalém členovi svého týmu poradců řekl, že ho vyhodil pro neschopnost.

Podle soudu to ale není pravda.

V pátek přistoupil Ostrý k dalšímu kroku poté, co dostal od soudu vyrozumění, že u tohoto případu vyznačil takzvanou doložku právní moci. Pro Seznam Zprávy potvrdil, že se obrátil v této věci na soudního exekutora.

„Obratem to letí k exekutorovi. Podáváme návrh na zahájení exekuce,“ uvedl Ostrý. V takovém případě může exekutor státu postupně ukládat pokuty. Každá může být až do výše 100 tisíc korun.

Ministerstvo financí se zatím omluvit nechce. V dovolání, které se právníci z úřadu ministryně Aleny Schillerové (za hnutí ANO) rozhodli podat, tvrdí, že soudy nikdy neprohlásily za nesprávný úřední postup vystoupení úřední osoby v soukromé televizní stanici.

„Vystoupení prezidenta republiky na soukromé televizní stanici není vázáno žádnými procesními či hmotněprávními normami,“ uvedla ředitelka náhradové agendy Ministerstva financí Monika Vláčilová.

Ostrý komentoval tuto konstrukci slovy, že v případě jejího uznání by „měl opravdu velmi vážné obavy o vymahatelnost práva v této zemi“.

„Běžný člověk v takovém právním marasmu již zřejmě není schopen dosáhnout ochrany, byť jde jen o prostinkou omluvu za zjevně lživý výrok,“ reagoval Šarapatkův advokát.

Ministerstvo financí po Nejvyšším soudu také chce, aby se nemuselo Šarapatkovi omluvit do doby, než o tomto dovolání rozhodne.

Pražský městský soudce Lubor Veselý, který pravomocný rozsudek vynesl, přitom uvedl, že v demokratické společnosti by mělo být samozřejmostí, že stát přijme v podobných případech odpovědnost.

„A za takovýto neoprávněný zásah se omluví, čímž rovněž přispívá k důvěře daného občana v řádné fungování státní moci, která je schopna své pochybení uznat a slušným způsobem napravit,“ uvedl Veselý.

Jméno Zdeňka Šarapatky se v současné době skloňuje ještě proto, že poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová navrhla jeho odvolání z Rady České televize. Volební výbor Sněmovny se tím bude zabývat nejspíše příští týden.

Reklama

Doporučované