Hlavní obsah

Na statisícové odměny u Jermanové míří kontrola. Začne až po volbách

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Já s platy nemám nic společného – ptejte se ředitele úřadu, opakuje hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO).

Reklama

VIP úředníci brali na úřadu Středočeského kraje i 200 tisíc měsíčně. Platy jim nafukovaly mimořádné odměny. Za co? To kraj tají.

Článek

Středočeský kraj vedený hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou z hnutí ANO bude muset vysvětlit mimořádně vysoké odměny vyplácené některým úředníkům.

Na kraj se totiž chystají kontroloři z Ministerstva financí, kteří mají v popisu práce prověřovat, jestli kraje a radnice utrácejí veřejné peníze správně.

A podle informací Seznam Zpráv je už jasné, že je budou zajímat zjištění redakce ze začátku srpna: o tom, jak skupina VIP úředníků blízkých hejtmance brala v posledních dvou letech zhruba od 150 do 200 tisíc měsíčně.

Podle Ministerstva financí by kontroloři měli dorazit na středočeský úřad během října. To znamená až po krajských volbách, v nichž bude hejtmanka Pokorná Jermanová a celé hnutí ANO obhajovat minulé vítězství. A tentokrát budou přítěží kauzy, které hejtmančinu čtyřletou éru provázejí.

Kontroloři sice do středních Čech vyrazí na pravidelnou kontrolu, kdy zjišťují, jestli veřejné peníze tekly podle zákona. Dva zdroje však zároveň Seznam Zprávám potvrdily, že se chtějí ponořit i do aktuálního problému s vyplácením nezvykle vysokých odměn.

„Konkrétní výběr oblastí k detailnější kontrole přitom vyplývá ze zákonných požadavků a analýzy rizik,“ řekl jen obecně mluvčí Ministerstva financí Tomáš Weiss.

Mimořádný výkon. A také tajný

Platy, které v letech 2018 a 2019 dostávala dvacítka úředníků, jsou skutečně neobvykle štědré – a to jak na poměry středočeského úřadu, tak i ostatních krajů.

Seznam Zprávy získaly data o platech a bonusech od kraje podle informačního zákona. Ovšem bez uvedení jmen, úřad jednotlivé zaměstnance označil pouze čísly. I tak přehled ukázal, že jeden z úředníků si dva roky po sobě vydělal 2,3 milionu, na účtu mu tedy každý měsíc přistávalo v průměru skoro 200 tisíc měsíčně. Což je víc, než kolik bere ministr. Příjmy dalších se pohybovaly kolem 150 tisíc měsíčně.

Do těchto výšek se vyšplhaly hlavně díky takzvaným mimořádným odměnám, to znamená prémiím za úspěšné splnění nějakého zvlášť náročného úkolu.

Mezi úředníky s nejvyššími příjmy jsou přitom takoví, kteří brali k platu ještě na prémiích pravidelně od 60 do 85 tisíc. Takže mimořádné výkony podávali každý měsíc. Ale není zřejmé za co: kraj tají podrobné odůvodnění, čím si prémie vysloužili.

„Samozřejmě každá odměna musí být zdůvodněná pracovním výsledkem. Není možné jen neurčitě napsat, že byla přiznaná za splnění úkolů,“ odkázala na zákoník práce Šárka Homfray, právnička Odborového svazu státních orgánů.

Jiní dva úředníci zase dostali jako odměnu za skvělou práci dokonce půl milionu – a vzápětí na úřadu skončili dohodou. Ani v těchto případech není úřad schopen vysvětlit, co mimořádného, navíc na odchodnou, tihle zaměstnanci vykonali.

Hejtmanka Jermanová Pokorná už několik týdnů opakuje, že o vysokých odměnách nic neví a ani jejich výši neovlivňovala. Protože vše, co se týká platů, prý podle zákona řeší především ředitel úřadu Jiří Holub.

„Udělování mimořádných odměn není v kompetenci hejtmana kraje. Na výběr zaměstnanců, uzavírání pracovních smluv, ani na jakoukoli personální agendu spojenou se zaměstnanci krajského úřadu, tedy ani na poskytování a výši odměn, nemá žádný vliv. Toto je kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů,“ uvedla v tiskové zprávě po zveřejnění prvního článku o mimořádných příjmech některých úředníků hejtmanka Pokorná Jermanová (když ji ještě před zveřejněním Seznam Zprávy žádaly o vyjádření, nereagovala).

Ředitel úřadu Holub konkrétní částky nevysvětlil, jen už dříve uvedl, že dodržel stanovený rozpočet. A že nechá platy prověřit vnitřním auditem.

Pokud ministerská kontrola najde ve vyplácení odměn vážné chyby, musel by krajský úřad peníze vrátit do státního rozpočtu. A pak by mohl škodu vymáhat po konkrétních zaměstnancích, kteří byli za vyplácení odměn zodpovědní.

Reklama

Doporučované