Hlavní obsah

Na státním fondu skončil náměstek, který pozastavil dotaci pro firmu z Agrofertu

Leo Steiner říká, proč se dohodl s vedením fondu na svém odchodu.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Leo Steiner, který před lety stál u odhalování manipulací s dotacemi ROP Severozápad, skončil na Státním fondu životního prostředí na konci srpna.

Článek

Na Státním fondu životního prostředí během prázdnin narychlo skončil náměstek Leo Steiner.

Odešel z fondu několik týdnů poté, co pozastavil vyplacení části dotace pro lihovarnický podnik Ethanol Energy. Ten patří do holdingu Agrofert, který premiér Andrej Babiš kvůli svému politickému angažmá a zákonu o střetu zájmů uložil do svěřenského fondu.

Odchod Leo Steinera nebyl přitom úplně dobrovolný.

„Zaměstnavatel chtěl rozjet kárné řízení kvůli tomu, že jsem informaci (o pozastavení dotace – pozn. red.) poskytl médiím,“ řekl Steiner Seznamu.

„A to z prostého důvodu – že jsem porušil vnitřní předpis. Řekl jsem, že v tento moment nemám vytvořeny dostatečné podmínky pro poctivou a kvalitní práci. A tak odcházím ze státní služby,“ uvedl dále pro Seznam Steiner, který na fondu působil jako náměstek ředitele a také jako ředitel sekce řízení národních programů.

Přiznává, že předpis porušil vědomě. „Ani po téměř dvou měsících bych se nerozhodl jinak,“ uvedl.

Mluvčí fondu Lucie Früblingová Seznamu potvrdila, že Steiner služební poměr ukončil k 31. srpnu.

Podrobnější otázky Seznamu na Steinerův odchod už nekomentovala.

Premiér dostal Agrofert do klinče, který firma sama nevyřeší. Video: Sabina Slonková

Leo Steiner se jako úředník dostal do konfliktu s nadřízenými už v minulosti, a to když v roce 2012 upozornil na machinace s rozdělováním evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Ústecký krajský úřad pod vedením tehdejší hejtmanky z ČSSD Jany Vaňhové podal trestní oznámení. Dokument mimochodem pro kraj vypracovala advokátka a nynější ministryně spravedlnosti v Babišově vládě Marie Benešová. Policie však oznámení odložila, hejtmanka Vaňhová je v kauze ROP Severozápad jednou z mnoha obviněných.

Aktuální případ ze Státního fondu životního prostředí se týkal zmíněné firmy z Kutnohorska, která kvůli problémům se zápachem šířícím se z její výroby dělala změny.

Vyšly na celkem 21 milionů. Zhruba deset milionů z této částky měl doplatit právě Státní fond životního prostředí. Kvůli rozhodnutí Steinera si firma na poslední část dotace ve výši asi jednoho milionu bude muset počkat.

Mluvčí fondu Früblingová Seznamu řekla, že firma tyto peníze dosud nedostala.

„Závěrečné vyhodnocení projektu ještě ukončeno nebylo, a proto nemohlo ani dojít k proplacení takzvané pozastávky,“ uvedla.

Leo Steiner chtěl na doplacení zbytku dotace pro firmu z koncernu Agrofert počkat, dokud se nevyřeší závěry evropských auditů, které přišly na česká ministerstva letos na konci května.

Jak známo, zpochybňují přidělování dotací do firem z holdingu Agrofert. A to kvůli střetu zájmů, v němž je podle nich Andrej Babiš jako předseda české vlády a zároveň majitel dotovaných firem Agrofetu, nyní uložených ve svěřenských fondech.

Auditoři mimo jiné konkrétně uvedli, že ke střetu zájmů docházelo i při vyplácení dotací firmě Agrofert prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.

„Chtěl jsem, aby se státní fond věnoval tomu, zda i podpora v rámci národního programu je v souladu s platnou legislativou. Bohužel to byla aktivita, která se vedení fondu nelíbila,“ říká Leo Steiner.

Před zmíněným rozhodnutím o pozastavení dotací žádal ještě o radu právníky fondu. Říká však, že mu na dotazy týkající se pozastavení výplaty peněz ani za téměř dva měsíce neodpověděli.

Na otázku, proč Steiner od právníků odpověď nedostal, mluvčí fondu pro Seznam nereagovala.

Leo Steiner říká, že k pozastavení dotací – tak jako tomu bylo u firmy z koncernu Agrofert – na fondu dochází běžně. Odhaduje to zhruba na 500 případů ročně.

„Bohužel u tohoto projektu nemohl být tento standardní postup aplikován,“ dodává Leo Steiner.

Reklama

Doporučované