Hlavní obsah

Na stavbu rodinného domu bude stačit ohláška, bez papírů se to ale neobejde

Ministryně Šlechtová komentuje stavební zákon.

 

Reklama

Poslanci schválili novelu stavebního zákona. Ta přináší zásadní změny jak pro veřejné, tak soukromé stavby.

Článek

Sněmovna uvolnila pravidla pro stavby rodinných domků a drobných staveb okolo nich.

Na rodinný domek s výjimkou opravdu velkých staveb nebude třeba stavební povolení, ale jenom ohláška. Pro stavebníky to však přinese spíše tu praktickou výhodu, že ohlášku musí stavební úřad vyřešit rychleji a také za menší poplatek než dosavadní stavební povolení.

Také administrativní příprava pro skleníky, bazény anebo ploty bude jednodušší. Přesněji řečeno - ploty do dvou metrů výšky bude možné stavět i bez ohlášení.

Novela počítá také s tím, že do jednoho řízení bude možné sloučit nyní potřebné oddělené kroky - posouzení vlivu na životní prostředí, umístění stavby a stavební povolení - do jednoho tzv. koordinačního řízení.

Tady však politici nemyslí ani tak na drobné stavebníky jako na velké veřejné stavby.

V tomto duchu, aby zákon zjednodušil řízení u velkých veřejných staveb, poslanci schválili mimo jiné návrh Jaroslava Foldyny z ČSSD. Podle něho nebude vyjadřování spolků ke stavbám podléhat už správnímu řízení, ale pouze řízení podle stavebního zákona.

Poslanci zákon schválili a poslali do Senátu. Pokud novelu podepíše i prezident Miloš Zeman, měla by začít platit od roku 2018.

Reklama

Doporučované