Hlavní obsah

Na stopě lidem, kteří zveřejňují nahrávky s Babišem

Večerní zprávy 9. 5. 2017.

 

Reklama

Už týden pod jménem Julius Šuman na sociální síti Twitter anonymní skupina zveřejňuje nahrávky s ministrem financí Andrejem Babišem. Záznamy jsme prozkoumali s etickým hackerem. A chtěli jsme vědět, kdo za účtem stojí.

Článek

Jen naprosté minimum stop za sebou zanechali lidé, kteří přes sociální sítě vypouští do světa uniklé nahrávky s Andrejem Babišem a bývalým novinářem Markem Přibilem.

Profil na sociální síti Twitter s názvem Julius Šuman, který nahrávky zveřejňuje, pro Seznam Zprávy analyzoval etický hacker Pavol Lupták, jeden ze spoluzakladatelů uskupení Paralelní Polis.

Podle něj je i chytré, že si profil založili na sociální síti Twitter. Právě ten zaručuje anonymitu svým uživatelům a trvá velmi dlouho, než účet zablokují. Proto je Twitter vhodný, pokud chtějí tito lidé informace dávkovat.

Pavolu Luptákovi se podařilo objevit analýzou dat tři střípky, které nejsou na první pohled úplně zřejmé. Prvním je, že se na účet skupina přihlásila celkem 24krát. Druhým, že jednou se přihlašovali přes tablet od společnosti Apple.

Třetí střípek je pravděpodobně vědomým vtípkem. Lidé, kteří účet spravují, se lokalizovali do „París, Francia“. Tedy do Paříže, ale napsáno španělsky. Více ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované