Hlavní obsah

Na Strahově se začne bourat. Fotbal musí rychle utratit miliony od FIFA

Prostor strahovských stadionů v Praze (na snímku z mapy.cz) patří k developersky nejžádanějším lokalitám metropole.

Reklama

Fotbalová asociace ČR má velký plán, který začne realizovat ještě v tomto kalendářním roce. Na pražském Strahově bude zbořena takzvaná stará budova FAČR a na jejím místě vyroste ubytovací kapacita a nová tribuna přilehlého Stadionu Přátelství.

Článek

Kvůli akci se bude muset vystěhovat několik subjektů. Vedle Ligové fotbalové asociace i ty nefotbalové. Výpověď z nájmu dostaly Vysokoškolské sportovní centrum či Český atletický svaz.

Celý projekt by měl být plně financován z příspěvků FIFA a UEFA, tedy mezinárodních fotbalových asociací, jichž je Fotbalová asociace ČR členem. Čerpat odtud může v přepočtu až 270 milionů korun.

S tím, že by byl projekt jakkoli podpořen z veřejných zdrojů, představitelé Fotbalové asociace ČR nepočítají. Stále je totiž otevřena kauza rozdělování sportovních dotací Ministerstva školství, spojená se jménem Miroslava Pelty, bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR, která je navíc v této kauze sama také obviněna coby právnická osoba.

Chystaný stavební mumraj se bude odehrávat jen pár metrů od Stadionu Evžena Rošického, což je nemovitost spojená s pozemkem, který je dlouhodobě v hledáčku významných českých finančních skupin. V atraktivní lokalitě Prahy 6 totiž do budoucna nabízí velkou developerskou příležitost. Více o Rošického stadionu a jeho chystaném prodeji ve starším článku zde:

Prodej Rošického stadionu je ale zatím hudbou budoucnosti a s chystanými stavebními úpravami, které by na Strahově měly započít ještě letos, by neměl mít žádnou přímou souvislost.

Fotbalovou asociaci ČR k nim podle jejího předsedy Martina Malíka přivedly v zásadě dva aspekty. Jednak nutná revitalizace kotelny, která je součástí areálu. Jednak skutečnost, že FIFA na Strahov vzkázala, že pokud Fotbalová asociace ČR do konce tohoto kalendářního roku nezahájí akci, v níž by mohla proinvestovat sumu 1 milion dolarů, na kterou má nárok v rámci čerpání rozvojového programu Forward, pak jí tyto peníze propadnou a nárok na ně ztratí.

Více o programu Forward:

Pražský vrch Strahov je tradičním sídlem řady sportovních institucí, včetně fotbalové asociace. Té se díky dotacím FIFA a UEFA před čtyřmi lety podařilo postavit si nové, moderní sídlo. Budovu dokonce v červnu 2015 osobně otevíral Michel Platini, tehdejší prezident evropského fotbalu, a to v rámci evropského šampionátu fotbalistů do 21 let, který tehdy v Praze probíhal.

Klíčové aktivity FAČR se tedy následně přesunuly do této nové budovy. Nicméně Fotbalová asociace ČR nadále využívala i svou budovu starou, v blízké Diskařské ulici. A to jak pro své vlastní aktivity, tak pro své dceřiné firmy i pro další subjekty, které zde byly v nájmu. A právě tato stará budova se v blízkých měsících bude bourat.

Foto: Repro

Vizualizace, která zachycuje rozvržení nemovitého majetku Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově.

Na obrázku najdete podlouhlou starou budovu FAČR označenou jako Old HQ (Headquarter), tedy jako staré ústředí. Jak vidíte, coby rovnoběžka paralelně kopíruje běžeckou rovinku Stadionu Přátelství. Ten pak z jedné strany obemyká nová budova FAČR (New HQ), z druhé strany zmiňovaná kotelna (Energy center).

A právě u kotelny podle Martina Malíka, předsedy FAČR, všechno začalo: „Tato kotelna, která je v majetku fotbalové asociace, je zastaralá, nesplňuje ekologické limity a je tedy zapotřebí ji rekonstruovat. Původně jsme měli v úmyslu zbourat jen cíp staré budovy asociace, který k ní přiléhá," říká Malík. To proto, aby se s teplovody napojenými na kotelnu mohlo začít pracovat.

Foto: jan Fišer

Stará budova Fotbalové asociace ČR v Praze na Strahově. Do konce roku by měla být stržena

Jenže plán se změnil. „Za účelem projektu původně uvažované varianty jsme na Strahov pozvali statika. A ten, když to viděl, prohlásil, že stará budova FAČR je v takovém stavu, že když už se do ní sáhne, bude nutné strhnout ji celou. A vystavil nám demoliční výměr.“

Tento stav věcí se pak propojil s informací z Mezinárodní fotbalové asociace FIFA, že pokud chce FAČR zinkasovat přiklepnutou dotaci 1 milion dolarů z investičního programu Forward, musí projekt, do kterého by tyto peníze čerpala, spustit už letos.

O problematice čerpání dotací jednal Martin Malík několikrát přímo s Giannim Infantinem, prezidentem FIFA.

Jeden milion dolarů odpovídá podle aktuálního kurzu částce 23 231 000 korun. Jen tato suma by ale na pokrytí celého budovatelského plánu FAČR nepostačila.

„Poté, co bude stará budova FAČR zbourána, máme v úmyslu vybudovat tam ubytovací kapacitu a tribunu pro 1500 lidí přimknutou ke Stadionu Přátelství, Chceme tak vybudovat zázemí pro naše mládežnické reprezentační týmy, které by pak na stadionu mohly hrát své soutěžní i přípravné zápasy,“ vysvětluje Malík.

Fotbalová asociace ČR má v plánu investovat do projektu i další peníze, které má v rámci programů FIFA a UEFA přislíbené. „Z programu FIFA Forward by to měly být i další 4 miliony dolarů, z projektu UEFA Hattrick pak 6 milionů eur. To jsou prostředky, které FIFA a UEFA poskytují národním asociacím pro rozvoj jejich infrastruktury, podmínkou je, že nemovitosti, do nichž se investuje, musí být přímo majetkem oněch národních asociací,“ vysvětluje Martin Malík.

I s letošní „startovní“ sumou 1 milion dolarů by tedy od FIFA a UEFA mělo být celkem k dispozici v přepočtu celkem 270 milionů korun.

FIFA a UEFA vydělávají obrovské sumy na prodeji televizních a marketingových práv spojených se světovými, resp. evropskými šampionáty, nebo jinými soutěžemi, které tyto organizace pořádají. Část tohoto zisku pak FIFA a UEFA přerozdělují svým členským národním asociacím, zejména v rámci těchto rozvojových programů.

Firma, která bourání stávající budovy provede, podle předsedy Malíka ještě nebyla vybrána. „Stěny jsou tam plné azbestu, bude tedy zapotřebí likvidovat je ekologicky. Určitě oslovíme hned několik subjektů, které by to uměly, a z nich potom jednu vybereme.“

Připomeńte si rozhovor s Martinem Malíkem pro pořad Jiná liga. Prozradil v něm, jaké prémie mohou čeští fotbalisté zinkasovat za úspěchy v kvalifikaci o Euro 2020Video: Seznam Zprávy

Celý projekt komplikuje postoj Českého atletického svazu, kterému se výpověď z nájmu, kterou od FAČR obdržel, podle informací Seznamu nelíbí a rozporuje ji. Podle mluvčí atletického svazu Karolíny Farské však jediná kompetentní osoba, které se k věci může vyjádřit, tedy předseda Libor Varhaník, čerpá nyní dovolenou.

Další subjekty nemají s vynucenou změnou svého sídla problém. „V rámci našich vlastních aktivit hledáme nové prostory pro naše IT oddělení a dceřinou obchodní společnost STES,“ říká fotbalový předseda Malík.

Ve staré budově dosud sídlila i Ligová fotbalová asociace, instituce, kterou si vytvořily kluby účastnící se profesionálních soutěží, jež pak právě LFA zřizuje a řídí. „Ano, nové prostory pro naši činnost už máme vybrané. Ale smlouvy podepíšeme až příští týden, takže konkrétnější zatím nebudu. Těšíme se na prostornější a modernější pracovní prostředí, které nás tam čeká,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Stěhovat se musí i centrála Vysokoškolského sportovního centra, což je resortní středisko, jehož prostřednictvím se na přípravě reprezentantů finančně podílí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

„Výpověď z nájmu jsme od Fotbalové asociace ČR dostali, tuším, někdy v květnu. Trochu nás to v danou chvíli překvapilo, bylo to totiž bez předchozího upozornění. Ale další jednání s FAČR už byla vstřícná, umožnili nám i odklad, než jsme našli náhradní prostory. Ty jsme nakonec našli v pražských Vršovicích, jde o bývalou budovu Národního institutu pro další vzdělávání, kterou nám stát poskytl,“ říká Lenka Kovářová, ředitelka Vysokoškolského sportovního centra.

„Stěhování nám přineslo negativa i pozitiva. Na Strahově jsme byli místně úzce propojeni s našimi atlety a plavci, tady ve Vršovicích zase budeme mít blíž k šermířům nebo krasobruslařům,“ dodává Kovářová.

Reklama

Doporučované