Hlavní obsah

Na Sulawesi je už 1 944 mrtvých. Dalších 5 000 se pohřešuje, naděje na přežití je mizivá

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Reklama

Počet obětí ničivého zemětřesení v Indonésii vzrostl už na téměř dva tisíce. Číslo se ale ještě násobně zvýší, protože pravděpodobnost nalezení pěti tisíc pohřešovaných je velmi malá.

Článek

Počet obětí katastrofy na ostrově Sulawesi činí 1 944. Uvedl to mluvčí indonéské armády Muhammad Thohir. „Očekává se, že toto číslo stoupne, protože jsme neobdrželi příkazy k zastavení hledání těl,“ dodal.

Naděje na nalezení přeživších v troskách, kterých je nyní podle tamních úřadů asi pět tisíc, je téměř nulová. Oficiální pátrání po pohřešovaných bude podle úřadů pokračovat do 11. října, kdy budou všichni pohřešovaní prohlášeni za mrtvé.

Ve zničené oblasti Balaroa se zřítil celý bytový komplex s více než tisíci rodinami poté, co se pod ním půda změnila v tekoucí bahno. Počet těl, které leží v hromadách trosek zatím není znám. Pracovníci se obávají, že tímto způsobem mohla země pohltit tisíce lidí. Oblast spolu se zničenou lokalitou Petobo navrhuje vláda označit za masové hroby a nechat je v současném stavu.

Počet těch, kteří vyžadují pomoc, vzrostl na 200 tisíc. Řada zemí jako Spojené království, USA, Austrálie, Indie a Japonsko poslala pomoc v hodnotě milionů dolarů.

Na místě je problémem nedostatek potravin a vody. Červený kříž uvedl, že na svých klinikách ošetřil kolem 1 800 lidí. Zemětřesení roztrhalo přístupové cesty, takže zásoby do odlehlých oblastí dodávají vrtulníky.

Reklama

Doporučované