Hlavní obsah

Na Šumavě se zvedají hladiny řek, dosahují už k druhému stupni

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Na Šumavě za posledních 24 hodin spadlo až 40 milimetrů srážek. K večeru má sněžení a déšť ustávat.

Článek

Déšť a tání sněhu zvedly v noci na dnešek hladiny řek na Šumavě. Otava v Sušici už dosáhla druhého stupně povodňové aktivity ze tříbodové škály. Znamená to stav pohotovosti. Na prvním stupni je Vydra v Modravě, ale i Čerchovka v Meclově na Domažlicku, vyplývá z aktuálních údajů Povodí Vltavy.

Na Šumavě, kde za posledních 24 hodin spadlo až 40 milimetrů srážek, jsou vyšší hladiny toků i na Úhlavě na Klatovsku, povodňových stupňů tam ale zatím nedosahují.

Podle varování meteorologů by se řeky mohly zvedat ještě během dnešního dopoledne. Podle předpovědi by dnes v Plzeňském kraji měly být občasné dešťové srážky, na horách sněhové. K večeru mají srážky ustávat.

Na jihu Čech platí první povodňový stupeň, tedy bdělost, na Blanici v Blanickém mlýně a na Teplé Vltavě v Lenoře. Kvůli dešti a tání sněhu stouply hladiny i některých jiných toků, některé už začaly klesat. Na Studené Vltavě v Červeném Kříži chybělo před 11:00 do prvního povodňového stupně sedm centimetrů, hladina tam ale poslední hodinu nestoupala. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Povodňová bdělost platí pro část Jihočeského kraje do dnešního poledne.

Reklama

Doporučované