Hlavní obsah

Na Svět knihy Praha dorazí David Mitchell a Chimamanda Ngozi Adichieová

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Vedle spisovatele Laurenta Bineta přivítá 26. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha také anglického literáta Davida Mitchella.

Článek

Dále dorazí i představitelka současné africké literatury Chimamandu Ngozi Adichieovou. S ročním zpožděním zaviněným pandemií koronaviru dorazí i zástupci polské reportážní školy Witold Szablowski a Martyna Bundová. Svět knihy Praha 2021, jehož čestným hostem je Francie, se uskuteční od 23. do 26. září na Výstavišti v Holešovicích. ČTK o tom za pořadatele informovala Pavla Umlaufová.

Nigerijsko-americká autorka a aktivistka Adichieová zaujala už svou románovou prvotinou Purpurový ibišek, za kterou obdržela ocenění pro nejlepší literární debut Commonwealth Writers' Prize. Světový věhlas jí zajistil třetí román Amerikána. Deník New York Times tuto knihu zařadil mezi deset nejlepších knih roku 2013. Výrazným hlasem mezi současnými africkými autorkami je nejen jako prozaička, ale také aktivistka, vyjadřuje se k problematice rasy a genderu. Její přednášku Feminismus pro každého cituje v písni Flawless zpěvačka Beyoncé.

Prozaik, autor televizních a filmových scénářů a operní libretista Mitchell se čtenářům představil románem Ghostwritten, který česky vyšel pod titulem Hybatelé. Následující dva romány Sencislo9 a Atlas mraků se dostaly do užšího výběru pro Man Bookerovu cenu. Na popularitě Atlasu mraků přidalo filmové zpracování v režii Toma Tykwera a sourozenců Wachkovských. Časopis Time řadí Mitchella do stovky nejvlivnějších světových osobností. Jeho díla vycházejí i v českých překladech.

Kromě Francie festival přiblíží také Polsko a jeho literaturu. Loňské neuskutečněné setkání si na veletrhu vynahradí například prozaička a reportérka týdeníku Polityka Bundová. Na veletrhu pohovoří i o své novince Modrá kočka. Spolu s dalším hostem Szablowským náleží Bundová k tématu reportáže. Szablowski ve svých knihách zpracoval mimo jiné takzvaný volyňský masakr. U příležitosti veletrhu vychází jeho poslední titul Jak nakrmit diktátora o kuchařích Saddáma Husajna nebo Fidela Castra.

„V roce 2020 mělo být Polsko čestným hostem veletrhu, ten samý rok vyšlo mnoho nových překladů do češtiny. Část jsme představili online, ale některé knihy čekaly až na Svět knihy a výsledkem je i letošní bohatý program včetně velkého stánku s širokou nabídkou knih, výstav a koncertů,“ shrnul polskou prezentaci ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

V nové sekci Literatura jako hlas svobody, letos zacílené na Bělorusko, bude slyšet třeba o Andreji Chadanovičovi a Dmitrijovi Strocevovi. Vhled do současné tvorby v dalších evropských zemích přidají laureáti Ceny Evropské unie za literaturu.

Reklama

Doporučované