Hlavní obsah

Na světě je více než 70 milionů uprchlíků. Doplácí na to chudé země, ne Evropa, napsala OSN

Na světě je podle UNHCR více než 70 milionů uprchlíků.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Na světě je více než 70 milionů uprchlíků. Ve výroční zprávě za rok 2018 to uvedl Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Uprchlíků je dvakrát více než před dvaceti lety a vůbec nejvíce za dobu existence úřadu.

Článek

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) každý den svůj domov opustí na 37 tisíc lidí. Více než polovinu ze 70,8 milionu uprchlíků pak tvoří takzvaně vnitřně vysídlené osoby. Tedy lidé, kteří po uprchnutí zůstávají uvnitř hranic své domovské země. Je jich více než 41 milionů.

„Globální trend jde bohužel znovu směrem, který osobně označuji za špatný,“ řekl na tiskové konferenci komisař UNHCR Filippo Grandi. „K už tak špatné bilanci z předchozího roku přibyly další miliony lidí,“ dodal.

Podle úřadu oproti předchozímu roku počet uprchlíků vzrostl o více než dva miliony. Na tisíc obyvatel světové populace tak vychází více než devět uprchlíků. V porovnání s rokem 1992, který je považován za jeden z dřívějších vrcholů uprchlické krize, je pak počet uprchlíků více než dvojnásobný. Tehdy na tisíc obyvatel vycházelo těsně pod čtyři uprchlíky.

Podle zprávy jde přesto o lehce podhodnocenou bilanci. Nejsou do ní započítány například čtyři miliony Venezuelanů, kteří utekli před hospodářskou krizí v zemi. Přecházeli především do zemí, kde nepotřebují víza a mohou se pohybovat svobodně. „Pokud se situace ve Venezuele nevyřeší, a to politickou cestou, budeme tento exodus nadále sledovat,“ řekl Grandi.

Uprchlickou krizí netrpí Evropa, ale chudé regiony

UNHCR ve své zprávě zkoumal nejen počet uprchlíků, ale také jejich rozmístění. V tomto ohledu Grandi varoval před zneužíváním migrace a uprchlictví jako politického nástroje. „Osmdesát procent uprchlíků uteklo do sousední země a zůstává tam. Řekl jsem mnohokrát, že když někdo mluví o tom, jak Evropa, USA nebo Austrálie čelí uprchlické krizi, tak to není pravda. Není. Většina uprchlíků ze zemí, kde je válka, odchází hned do té vedlejší země. Znamená to, že největší nápor uprchlíků je v chudších regionech. Tam jde o krizi,“ řekl komisař.

UNHCR dělí celkovou bilanci dále na 25,9 milionu uprchlíků, kteří prchají před válkou a dalšími konflikty do cizích zemí, 41,3 milionu lidí vyhnaných z domovů do jiných částí svých zemí, tedy zmíněné vnitřně vysídlené, a 3,5 milionu žadatelů o azyl.

Dvě třetiny světových válečných uprchlíků pochází jen z pěti zemí – Sýrie, Afghánistánu, Jižního Súdánu, Barmy a Somálska, uvedla BBC. Výrazně nejvíce lidí uteklo kvůli válce ze svého domova v Sýrii, celkem 6,7 milionu, na druhém místě je s 2,7 miliony Afghánistán.

Nejnovější výraznou skupinou uprchlíků jsou podle zprávy Etiopané, kteří utíkají před násilím mezi jednotlivými skupinami v zemi. Z 1,5 milionu etiopských uprchlíků jich 98 procent zůstává uvnitř státních hranic.

Reklama

Související témata:

Doporučované