Hlavní obsah

Soud propustil na podmínku vraha, jehož případ známe z televizního seriálu

Případ Vladimíra Mikuše.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

O kauze odsouzeného Vladimíra Mikuše natočila Česká televize jeden z dílů série Případy 1. oddělení.

Článek

U obvodního soudu v Praze 6 byl na podmínku se sedmiletou zkušební dobou propuštěn pachatel jednoho z nejznámějších případů vraždy.

Kauzu odsouzeného vraha Vladimíra Mikuše proslavilo totiž nejen to, že pachatel byl usvědčen vlastně až po prvním nepravomocném verdiktu, ale zejména její filmové zpracování v seriálu České televize Případy 1. oddělení.

Soud odsouzeného Vladimíra Mikuše propustil po desetiletém věznění. Na svobodu však odsouzený zatím nemůže. Státní zástupce totiž podal proti středečnímu verdiktu stížnost.

Video: Odsouzený ve středu přišel k obvodnímu soudu

Eskorta přivádí odsouzeného Vladimíra Mikuše do soudní síně.Video: Veronika Krátká

Mikušův případ začal v roce 2007, kdy podle verdiktu zavraždil svoji milenku.

Vylákal ji z Prahy do Plzně na schůzku, na které ji napadl. Nejdříve ji paralyzoval výstřelem z plynové pistole, pak ji svázal a nasadil jí na hlavu igelitový pytel, kterým ji udusil. Sám pak utekl do zahraničí a předstíral, že cestuje po světě i s ní. Nakonec ho policie zadržela v Německu.

Policisté podle řady indicií od začátku vyšetřování věděli, že Mikuš svou přítelkyni zavraždil. Nemohli ale najít tělo oběti, bez kterého nemohli vraždu dokázat. Mikuše tak nejdříve Městský soud v Praze odsoudil pouze za ublížení na zdraví s následkem smrti na šest let do vězení. Proti tomuto trestu se Mikuš odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, protože chtěl docílit svého osvobození.

Policisté ale nepřestávali pátrat a jen pět dní před naplánovaným odvolacím jednáním našli tělo oběti. Zavražděná žena byla v plastové bedně potopené v Orlické přehradě.

Mikuš díky tomu nakonec dostal za vraždu trest čtrnáct let vězení. Po deseti odsezených letech může žádat o podmínečné propuštění, což také udělal. Argumentuje mimo jiné tím, že patří k nejposlušnějším vězňům. Ve věznici Ruzyně pracuje jako knihovník a za mřížemi dálkově vystudoval teologickou fakultu.

Jeho první žádosti o podmínečné propuštění, kterou Mikuš podal už před rokem, však soud nevyhověl.

Reklama

Související témata:

Doporučované