Hlavní obsah

Na Temelín útočí terorista v letadle, armáda jde do akce. Záběry z jedinečného cvičení

Protiteroristické cvičení v Temelíně (zdroj videa: Reuters)Video: Reuters

 

Reklama

Na 200 vojáků, policistů a zaměstnanců ČEZ cvičilo v Temelíně odvrácení útoku teroristů.

Článek

Odvrácením simulovaného útoku letadla a kamionu na jadernou elektrárnu Temelín vyvrcholilo cvičení Safeguard Temelín 2017. Armáda a policie při něm nacvičovala obranu elektrárny před pozemním i vzdušným teroristickým útokem. Čtyři dny zde cvičilo 200 vojáků, policistů a specialistů ČEZ. Podle vojáků se stal námětem cvičení prosincový útok nákladním autem v Berlíně. Akce skončí ve středu.

Vojáci s policisty v úterý cvičili zásah proti nákladnímu autu, jež se snažilo prorazit zátarasy. Střílelo se, cvičně zasahoval i pyrotechnik. Na cvičení se z Boletic na Českokrumlovsku přesunulo k Temelínu 80 vojáků z aktivní zálohy, vybudovali dvě kontrolní stanoviště.

Zásah proti malému dopravnímu letadlu L-410 směřujícímu na elektrárnu vyzkoušeli vojáci 25. protiletadlového pluku ze Strakonic. Přivezli si zařízení pro odpalování raket i radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů. Naváděcí radiolokátor s tříčlennou obsluhou zjistí cíle na vzdálenost 65 kilometrů, dostřel raket je do 23 kilometrů z místa zásahu, létají ve výšce od 25 metrů do 14 kilometrů. Rychlost střely je 700 metrů za vteřinu, váha 630 kilogramů.

Temelín má za sebou tři cvičení tohoto druhu, opakuje je jednou za dva roky.

Reklama

Doporučované