Hlavní obsah

Nejsme nejhorší v Evropě, říká Blatný. A na testy zdarma jen s rezervací

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví spolu s odborníky shrnul týdenní vývoj epidemie. Všechna čísla klesají, statistici však stále mají „zdvižený prst“. Uvolňování opatření je podle ministra v rukou lidí.

Článek

Ministr zdravotnictví a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v pátek odpoledne představili tradiční týdenní vývoj epidemie covidu-19 v Česku. Počty nakažených i hospitalizovaných klesají, avšak rizika stále přetrvávají. Rizikové skóre PES je na 57 bodech.

„Nejsme nejhorší v Evropě,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Při pohledu na čísla lze hovořit optimisticky, ale zároveň zvednout prst, protože jsou zde stále rizika, která musí být monitorována,“ uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Jedním z hlavních problémů je, že podíl záchytů je stále kolem 20 procent testů. „Je to stále velké číslo a indikátor velké zátěže v populaci,“ upozornil šéf statistiků.

„Rozředit“ toto číslo by podle něj mohl větší nástup antigenních testů. Dnes skončilo hromadné testování klientů a pracovníků domovů pro seniory a začalo plošné testování učitelů, o které ale zatím není velký zájem. Plošné testování veřejnosti by v Česku mělo začít 18. prosince.

Na testy zdarma pouze s rezervací

Šéf chytré karantény Petr Šnajdárek novinářům představil video, které s týmem udělal pro veřejnost před plošným testováním. „Lidé se dozvědí, co je na odběrovém místě čeká,“ uvedl k videu Šnajdárek.

K testování, které nabídne stát zdarma, bude potřeba mít s sebou občanský a očkovací průkaz. Lidé, kterým vyjde test pozitivní, budou automaticky přesměrováni na PCR testování, které test ověří.

Síť odběrových míst je podle ministra Blatného připravená. „Obsahuje víc než tisíc míst. Na testy je třeba se objednat přes rezervační systém,“ řekl ministr a zároveň vyjmenoval důvody, proč by se lidé měli nechat otestovat: „Abychom udrželi otevřené obchody a restaurace, udrželi společenský život a obnovili zdravotní péči v plném rozsahu,“ popsal ministr.

Jak bude pokračovat rozvolňování a jestli naopak nepřijde utužení opatření kvůli nárůstu čísel, záleží podle Jana Blatného v následujících dnech a týdnech na chování lidí. Doposud se však podle něj vše odvíjí dobře a ministerstvo nezaznamenalo žádné excesy. „Ani ve smyslu obrovských front před obchody ani nedodržování pravidel v restauracích,“ řekl.

Stále jsou omezené otevírací doby restaurací a hospod. „Je to dáno kvůli alkoholu, protože všichni víme, že alkohol zábrany nezpevňuje,“ uvedl ministr.

Provozovatelé obchodů a restaurací by podle něj měli mít pravidla ve své provozovně jasně uvedená, aby nedocházelo k nedorozuměním se zákazníky, a tedy i jejich porušování. Dodržování nařízení podle něj bude namátkově kontrolovat policie.

Zatímco za říjen testy v Česku zachytily 264 tisíc nakažených, v listopadu to bylo 188 tisíc. „Narostlo však procento seniorů mezi nově diagnostikovanými. Toto si s sebou potáhneme ještě do prosince,“ řekl Dušek. Právě senioři jsou podle něj rizikem pro budoucí vývoj hospitalizací.

Počty nově hospitalizovaných pacientů také klesají. Za uplynulé tři týdny poklesl počet nově hospitalizovaných ze 700 příjmů denně na 300.

„Půjde-li vše dobře, tak do konce roku bychom měli redukovat zátěž nemocnic do té míry, že by covid hospitalizace nijak nebránily elektivní péči,“ odhadl Dušek. Hospitalizováno s covidem je nyní 4500 lidí, z toho kolem 700 na JIP. „Z toho mám osobně radost, protože to je nejtvrdší parametr dopadu,“ uvedl šéf zdravotnických statistiků.

Klesají i počty nakažených zdravotníků, zatímco v nejhorší situaci jich bylo až 13 tisíc, nyní to je kolem pěti tisíc. „Není to malé číslo, ale sestupný trend je jednoznačný,“ uvedl Dušek.

Reklama

Doporučované