Hlavní obsah

Na Texas se žene ničivý hurikán. Ještě neudeřil a Trump už za něj schytal kritiku

Na Texas se žene ničivý hurikán, jih USA bude sužovat týdenVideo: AP

 

Reklama

Nejsilnější hurikán za poslední desetiletí. Živelní katastrofa se blíží z Mexického zálivu k texaskému pobřeží, udeřit má za několik hodin a řádit bude týden. Podle médií ale prezident Trump ohrožené obyvatele ignoruje a neprojevil o ně dostatečný zájem.

Článek

Nad Mexickým zálivem se vytvořil hurikán Harvey. V pátek večer nebo v sobotu ráno dorazí nad pevninu amerického státu Texas. Ohrožuje asi 650 kilometrů tamního pobřeží.

Lidé skupují potraviny a pitnou vodu, plní pytle pískem, výlohy a okna zakrývají dřevěnými deskami. Někteří se rozhodli oblast ohroženou hurikánem opustit. Na výjezdu z města Corpus Christi, které má Harvey zasáhnout jako první, se tvořily dlouhé kolony aut.

Hurikán nyní dosahuje druhého stupně a stále sílí. Meteorologové předpokládají, že dosáhne i třetího stupně, kdy vítr vane rychlostí 178 km/h. Očekávají se záplavy. Úřady proto varují, že lidem v zasaženém regionu hrozí nebezpečí. Vyhlásily dobrovolnou evakuaci a guvernér Greg Abbott povolal 700 členů Národní gardy.

Hurikán bude texaský jih sužovat celý týden a bude se pohybovat směrem na východ. Zasáhnout tak může i jižní část Louisiany.

Animace ukazuje, jak se hurikán přižene na pobřeží a kudy bude putovat dálVideo: Marie Vladyková

Ve Spojených státech je poměrně běžné, že krizovou situaci detailně sleduje prezident. Občany varuje, nabádá k obezřetnosti a slibuje bezprostřední pomoc. Americká média se proto zaměřila na Donalda Trumpa. Ke krizové situaci se totiž nevyjádřil, přestože jindy má ve zvyku komentovat veškeré dění.

Podle médií tak hurikán způsobí krizi nejen v Texasu, ale i v Bílém domě. Přichází totiž první chvíle, kdy Američané čekají na prezidentovu podporu. A podle médií svůj úkol nesplnil. Některá média, například The Huffington Post nebo Business Insider, píší, že Trump čelí první krizi, kterou si nezpůsobil sám.

Později prezident na svém Twitteru uveřejnil příspěvek, kde doporučuje dobrou přípravu a zároveň sledování webů několika státních institucí. Výjimečně přidal i video, a sice z návštěvy Federální agentury pro řešení krizových situací.

Reklama

Doporučované