Hlavní obsah

Na to, proč si Slavia vybrala Olayinku a proč je Mourinho bez posil, odpoví datový analytik

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejen góly a přihrávky, ale i úspěšnost v soubojích nebo počet odebraných míčů. To jsou data, která hrají hlavní roli při přestupech. Hodně o tom ví Jakub Dobiáš z Full Report Scouting.

Článek

Začalo to tím, že Slavii doporučil - jen na základě datové analýzy - Michaela Ngadeua, kamerunského fotbalistu, který tehdy působil v rumunské lize. A byla to trefa naprosto přesná.

Jakub Dobiáš mezitím založil firmu Full Report Scouting a se Slavií spolupracuje velmi těsně i nadále. „Letos to bylo poprvé, co jsme se podíleli opravdu na všech jejích přestupech,” připustil.

Podle čeho se vybíral třeba Peter Olayinka, nigerijský útočník, který dorazil z belgické ligy? „Zadání bylo jasné, aby ten hráč byl dostatečně produktivní, měl přidanou hodnotu - a zároveň ještě motivaci něco dokázat. Protože když sem chcete přivést někoho ze západní ligy, musíte ho obvykle přeplatit,” přemítá nahlas Dobiáš.

„U Olayinky byl v jeho 22 letech výrazný předpoklad, že motivovaný bude i jinak než jen kvůli penězům. A to je u Slavie důležité,  vzhledem k hernímu systému trenéra Trpišovského, který je náročný na pracovitost hráčů,” dodává.

U Plzně ho zaujal letní příchod Romana Procházky. „Ve Vrbově herním schématu po něm asi budou chtít trochu jiné věci, než na které byl v Levski Sofia zvyklý. Kromě bourání i rozehrávku. Jeho statistiky mluví o 26 přihrávkách na zápas, ale středový hráč Plzně jich v průměru rozdělí 46-50,” našel ve statistikách Dobiáš.

Rozhovor se týkal i mezinárodního přestupního trhu. Proč má José Mourinho problém přivést nyní posily do Manchesteru United? A co dělají v Realu Madrid chytřeji? V čem je kouzlo Jorginha či Nabyho Keity? Odpovědi najdete v rozhovoru nad tímto videem.

Reklama

Související témata:

Doporučované