Hlavní obsah

Na tohle nejsou Američané zvyklí. Ceny rostou o 5,4 procenta

Foto: Federalreserve/Flickr.com

Šéf Fedu Jerome Powell.

Reklama

Růst cen v USA dál zrychluje, zboží a služby podražily o 5,4 procenta. Šéf amerického Fedu Jerome Powell přitom říká, že je inflace pouze dočasný jev.

Článek

Míra inflace ve Spojených státech v červnu vystoupila na 5,4 procenta, a dostala se tak na maximum od srpna 2008. Proti květnu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,9 procenta. Oznámilo to americké ministerstvo práce.

Analytici předpokládali, že inflace zůstane na květnových pěti procentech, nebo že se mírně sníží.

Američané se tak musejí vyrovnat už s třetím měsícem silného růstu cen. To je zatím nejnovější důkaz toho, že jak se otevírá ekonomika po uzávěrách nařízených kvůli pandemii, výrazně se zvyšuje poptávka a s ní i ceny zboží a služeb. Těch se navíc mnohde ani nedostává.

Pokud by se nebraly v úvahu kolísavé ceny potravin a energií, pak ceny proti květnu vzrostly rovněž o 0,9 procenta, zatímco v květnu jejich růst činil 0,7 procenta. Meziročně tato takzvaná jádrová inflace činí 4,5 procenta a je nejvyšší od listopadu 1991. Energie za poslední rok v USA zdražily o 24,5 procenta, potraviny o 2,4 procenta.

Tempo ekonomického oživení může v nadcházejících měsících trochu zpomalit a inflace se může snížit z nedávných velmi zvýšených úrovní.
David Kelly, analytik společnosti JPMorgan Funds

Postup v očkování proti covidu-19, nízké úrokové sazby a téměř šest bilionů dolarů (přes 130 bilionů Kč) vládní pomoci od začátku pandemie v USA loni v březnu podporují poptávku, dostávají do napětí dodavatelský řetězec a zvyšují ceny v celé ekonomice. Celosvětový nedostatek čipů pak brzdí výrobu automobilů, což zvyšuje ceny starších osobních i nákladních aut. Ty byly hlavní příčinou růstu cen v posledních měsících a i tentokrát analytici upozorňují, že na celkovém růstu inflace se podílely třetinou.

Téměř 160 milionů Američanů už je proti covidu-19 naočkováno. Zvyšuje se tak poptávka po letecké dopravě i například po ubytování v hotelech, což zvyšuje tlak na růst cen. V části Spojených států s nízkou proočkovaností však roste počet nemocných kvůli koronavirové mutaci delta, což by mohlo zpomalit ekonomickou aktivitu. Tyto obavy minulý týden způsobily i pokles výnosů amerických státních dluhopisů.

Inflace podle analytiků zřejmě už dosáhla vrcholu, až do příštího roku by však měla zůstat zvýšená, protože ceny mnoha služeb souvisejících s cestováním stále zůstávají nižší než před pandemií.

„Tempo ekonomického oživení může v nadcházejících měsících trochu zpomalit a inflace se může snížit z nedávných velmi zvýšených úrovní,“ uvedl analytik společnosti JPMorgan Funds David Kelly. Nicméně stále se se podle něj zdá, že ekonomika v nadcházejících měsících dosáhne úplného zotavení, takže poptávka bude výrazně vyšší, což udrží i vyšší inflaci.

Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell několikrát uvedl, že vyšší inflace bude přechodná a že očekává návrat k normalizaci také u dodavatelských řetězců. Jeho názor sdílí i ministryně financí Janet Yellenová.

Fed loni snížil svou základní úrokovou sazbu téměř na nulu a do ekonomiky prostřednictvím nákupů dluhopisů pumpuje nebývalé objemy peněz. Signalizoval, že by mohl tolerovat po určitou dobu i vyšší inflaci, aby vykompenzoval roky, kdy inflace byla pod dvouprocentním cílem Fedu.

Reklama

Doporučované