Hlavní obsah

Na trhu se objevil nový „energošmejd“, varují velcí dodavatelé

Foto: pxfuel.com

Nejohroženější skupinou jsou senioři. Nekalí obchodníci se často soustředí přímo na ně.

Reklama

Česká obchodní inspekce začala prošetřovat aukce energií a výsledky jsou podle ní alarmující. Zákazníci a dodavatelé si v poslední době začali ve velkém stěžovat například na zprostředkovatele České srovnávací.

Článek

„S naší energetickou soutěží se můžete spolehnout na to, že za službu zaplatíte méně a bez různých navyšování ostatních služeb,“ uvádí na svém solidně vypadajícím webu společnost Česká srovnávací. „Naším úkolem je pro vás vybrat toho nejlepšího, tudíž nejlepší cena za nejlepší služby,“ stojí dále na webu.

Firma je jedním z mnoha zprostředkovatelů dodavatelů energií v České republice. Jak dále sděluje, tito dodavatelé se utkají v soutěži o klienty, a tím by se měla zajistit příjemná cena. V ideálním případě má Česká srovnávací snížit výdaje za energie až o 30 procent.

Na adresu společnosti se však začaly rojit výtky. Modus operandi České srovnávací je podle stížností vždy téměř totožný. Den po telefonickém rozhovoru, kdy je člověk nalákán na snížení ceny, přijede kurýr se smlouvou. Podpisem smlouvy dává klient firmě plnou moc ke zprostředkování nového dodavatele, který bude vysoutěžený.

Plná moc

„Lidé, kteří jim to podepíšou, jim dávají právo, aby je zaregistrovali k jim neznámému dodavateli, a to na dobu několika let,“ říká pro Seznam Zprávy Michal Dolana ze společnosti DDeM, která se podílí na potírání tzv. „energošmejdů“ při Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Svaz navíc spustil Deklaraci 2.0 na ochranu spotřebitelů, která má za cíl zkultivovat trh s energiemi. Do této iniciativy se zapojili největší dodavatelé energií, jako jsou ČEZ, innogy, MND a další.

Česká srovnávací klientovi vybere ze soutěže výherního dodavatele, ke kterému musí přestoupit, a to v i případě, když se do soutěže zapojí i pouze jediný dodavatel. Navzdory přesvědčování, že vše je nezávazné, hovoří smlouva o tisícových pokutách, pokud se zájemce rozhodne vybraného dodavatele odmítnout.

„Na základě telefonátu jsem se nechal přesvědčit na podzim roku 2019, že mi Česká srovnávací nabídne díky aukci dodavatele energií s lepší cenou. Vše nezávazně a zdarma. Jaké je však nemilé zjištění, když mi teď dorazila smlouva s novým dodavatelem energií podepsaná za mě společností Česká srovnávací,“ stěžuje si jeden z klientů na portálu vasestiznosti.cz vedeném spotřebitelským měsíčníkem dTest.

„Zpracováváme objednávky desítek tisíc klientů ročně. V takovém objemu klientů se samozřejmě může stát, že všichni klienti nebudou vždy stoprocentně spokojeni bez ohledu na naši snahu. Každou stížnost jsme však připraveni aktivně řešit,“ brání se šéf společnosti Alexandr Wurm.

Na aukce pozor

Podle Energetického regulačního úřadu si právě na tyto aukce mají zájemci dávat pozor. „Máme-li upozornit na konkrétní nebezpečí, zmínili bychom především aukce, které se na našich spotřebitelských linkách loni staly problémem číslo jedna. Problematické jsou u nich například závazné přihlášky a související sankce, pokud později odmítnete uzavřít smlouvu s vítězem aukce,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Desatero obrany před šmejdy v energetice podle ERÚ

1. Nenechte se nikým do ničeho nutit.

2. Vždy se ptejte, zda se bavíte přímo s dodavatelem, nebo se zprostředkovatelem.

3. Když někdo zvoní na vaše dveře a tvrdí, že je zaměstnancem ERÚ nebo ČOI, velmi pravděpodobně lže. Úřady energie neprodávají.

4. Podomní prodeje jsou někdy zakázány vyhláškou.

5. Volá někdo na váš telefon, píše na e-mail? Ptejte se, odkud má kontakt a zda disponuje vaším souhlasem pro zasílání obchodního sdělení.

6. Neberte si dárky, odmítněte služby „za určitých podmínek zdarma“.

7. Nikdy se nezavazujte, že podepíšete smlouvu, kterou ještě nemáte k dispozici.

8. Nikdy nepodepisujte nic (smlouvu, plnou moc, přihlášku atp.), co jste si důkladně nepřečetli a úplně nepochopili.

9. Nebuďte pasivní! Případné spory s dodavatelem neodkládejte, řešte je hned zpočátku.

10. Od smlouvy, kterou jste uzavřeli mimo provozovnu držitele licence, můžete bez jakýchkoliv sankcí do 14 dní odstoupit.

Redakce Seznam Zpráv se České srovnávací zeptala i na dodavatele, kteří se zapojují do soutěží firmy. „Společnost Česká srovnávací s.r.o. považuje seznam svých obchodních partnerů i zákazníků a své know-how za své obchodní tajemství a jako takové nejsou tyto informace veřejnosti přístupné,“ odpověděl jednatel společnosti Alexandr Wurm.

Všichni největší dodavatelé energií, které Seznam Zprávy oslovily, tedy společnosti innogy, MND, Centropol Energy, ČEZ, Bohemia Energy a E.ON, jakoukoliv spolupráci se společností Česká srovnávací odmítli. Většina oslovených dodavatelů dokonce vyloučila svou přítomnost na jakékoliv aukci.

„Obecně pro innogy platí, že aukcí na energie se nikdy neúčastníme. Podmínky, za kterých jsou často definovány, nejsou výhodné pro zákazníky, ale sledují pouze zájmy provozovatelů aukcí. Mnohdy je to tak, že aukce je pouze ‚naoko‘ a předem je daný vítězný dodavatel,“ řekl pro Seznam Zprávy David Konvalina, ředitel innogy pro maloobchod a marketing.

„Na tuto společnost si stěžovali nejen naši zákazníci, ale také někteří naši zaměstnanci, které v poslední době zástupci této společnosti kontaktovali. Cílem zjevně není zajistit zákazníkovi nejlevnější smlouvu, ale naopak klasicky ‚přihrát‘ zákazníka některému ze spřátelených dodavatelů. Místo účasti ve smyšlené aukci se zákazník zavazuje na několik let odebírat energie. Z našeho pohledu jde o klasickou ‚šmejdskou‘ praktiku,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík. „Bohužel, takřka všechny aukce nabízené domácnostem, se kterými se dnes setkáváme, jsou jen zástěrkou pro šmejdské praktiky,“ dodal.

Někteří dodavatelé energií se aukcí účastní, mezi nimi je třeba Bohemia Energy. „Pokud se účastníme aukcí dodavatelů energií, jedná se o prověřené organizace, jako kupříkladu spotřebitelská organizace dTest, které zájemcům zajišťují jasné a transparentní podmínky,“ říká pro Seznam Zprávy Hana Novotná, PR manažerka Bohemia Energy. Mezi transparentní podmínky podle ní například patří přijmutí výsledku aukce zákazníkem až po jejím skončení, kdy si zákazník bude moci projít smlouvu s nabídkami, které výherce nabízí.

Energetická společnost E.ON se také některých aukcí účastní. „E.ON Energie jako jeden z největších dodavatelů energií v Česku s některými vybranými aukčními společnostmi spolupracuje, Česká srovnávací mezi ně ale nepatří. Řada našich zákazníků má naopak s touto společností negativní zkušenost,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí E.ON Martina Slavíková.

„Žádný zprostředkovatel v této zemi nemá smlouvu se všemi dodavateli a není to ani prakticky potřeba,“ upřesnil Wurm. „Všichni dodavatelé nakupují a prodávají energie podobným způsobem a rozdíly v jejích nabídkách proto nebudou významné. Naše společnost však spolupracuje převážně s dodavateli malými, kteří mají objektivní přístup k věci,“ dodal.

Stížnosti na aukce však zaznamenala i Česká obchodní inspekce, pod kterou problematika zprostředkovatelů energií spadá. „Na základě stížností spotřebitelů jsme zahájili osm kontrol. Všechny kontroly byly zahájeny letos, případně ve druhé polovině roku 2019, jde tedy o aktuální věci,“ řekl pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí instituce Jiří Fröhlich.

„Výsledky kontrol těchto zprostředkovatelů za rok 2019 jsou alarmující a potvrdily, že oblast nabídky a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií patří k těm formám obchodování, které jsou rizikové pro spotřebitele, spotřebitelé ve velkém čelí nekalým obchodním praktikám, někdy dokonce agresivním,“ upřesnil Fröhlich.

„Podobná situace byla naposledy na tzv. „předváděcích akcích,“ dodal Fröhlich. Doporučuje hledat dodavatele napřímo za pomoci oficiálního kalkulátoru na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Novelizace jako záchrana

Česká srovnávací není zdaleka jediná společnost, která zprostředkovává dodavatele energií skrze aukce. A počty problémů a podání v souvislosti se zprostředkovateli nabídek energií podle Energetického regulačního úřadu stoupají. Zprostředkovatelé se na stížnostech podílejí přibližně z 20 procent, člen rady úřadu Rostislav Krejcar ovšem v polovině února řekl, že skutečný podíl může být ještě větší. Jednak za řadou problémů v jiných kategoriích stojí také zprostředkovatelé, jednak mnoho lidí své problémy vůbec nehlásí.

Vláda proto v polovině března schválila novelizaci energetického zákona, která má zavést povinnou registraci zprostředkovatelů pro Energetický regulační úřad. „Jedním z primárních důvodů novely zákona energetického zákona je potřeba upravit nevyhovující opatření v oblasti ochrany spotřebitele. Je třeba reagovat na nekalé praktiky zprostředkovatelů energie spojené s podomním prodejem a nabídkami takzvaných aukcí,“ říká pro Seznam Zprávy René Neděla, náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu.

„Za zásadní považujeme například nastavení přísných podmínek pro registraci, tedy abychom nekorektním zprostředkovatelům vůbec neumožnili vstup do odvětví,“ upřesnil mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Novela se kromě zavedení registru zprostředkovatelů věnuje i posílení spotřebitelů na trhu s energií úpravou podmínek uzavření smluv distančním způsobem či upravuje časová omezení plných mocí. Dále se věnuje nesprávné implementaci směrnic o společných pravidlech pro vnitřní trhy s elektřinou a plynem, na které upozornila Českou republiku Evropská komise.

Pročištění trhu

Do parlamentního projednávání by se novela měla dostat v červnu tohoto roku, a pokud půjde vše podle plánu, mohla by začít platit začátkem příštího roku. „V tuto chvíli je těžké předjímat závěry parlamentu. Jakákoliv novela energetického zákona budí emoce a její vlastní projednání je velmi složité, ačkoliv se jedná o klíčovou věc,“ uvádí pro Seznam Zprávy náměstek Neděla.

„Připravovanou novelizaci energetického zákona vnímáme zcela neutrálně. V této fázi se jedná o návrh zákona, jehož finální podoba může být ještě i zásadně změněna v průběhu legislativního procesu. V tuto chvíli je tedy obtížné se k návrhu zákona jakkoliv konkrétně vyjádřit,“ říká jednatel České srovnávací Alexandr Wurm. Dodal, že Česká srovnávací je připravena splnit všechny podmínky, které by novelizace přinesla.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, novelu vítá. „Energošmejdi dlouhodobě otravují český trh s energiemi. Doufáme, že novela energetického zákona projde po schválení vládou hladce i zbytkem legislativního procesu tak, aby mohla být účinná nejpozději od začátku příštího roku. Rád bych v tomto smyslu apeloval na dohodu všech parlamentních stran. Její příprava trvala mnohem déle, než kdokoli čekal, a současná situace bude nahrávat šmejdům, protože lidé budou slyšet na úspory,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

„Věříme, že posílené pravomoci ERÚ a nový registr zprostředkovatelů pročistí trh, stejně jako se to podařilo České národní bance s obdobným registrem na trhu s finančními službami,“ dodal.

Reklama

Doporučované