Hlavní obsah

Na trhy míří stovky miliard, dno jsme již nejspíš viděli, říká šéf pražské burzy

Rozhovor s Petrem Koblicem, generálním ředitelem Burzy cenných papírů Praha.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedno z nejdivočejších období v historii nezažívají jen samotní investoři, nápor na obchodní systémy pociťují i organizátoři trhů s cennými papíry. Jaká je situace na akciovém trhu v Rybné ulici, sídle pražské burzy?

Článek

Podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha, která v Rybné sídlí, zvládá pražský parket extrémní volatilitu zatím dobře, kromě jednoho menšího výpadku se obchoduje bez problémů.

„Objemy obchodů jsou na úrovni silnějších obchodních dnů a měsíců minulých let. Pozorujeme výrazně silnější zájem o obchodování od konce února, a to u všech hlavních titulů. Nejvíce obchodované jsou akcie ČEZu a Komerční banky, následují Moneta Money Bank nebo Avast,“ nabízí aktuální burzovní statistiku šéf burzy Petr Koblic. Daleko větší objemy obchodů podle něj burza zaznamenala na trhu s dluhopisy, ty se zvedly čtyř až pětinásobně.

Spekulanti versus investoři

„Nějaké dno na trzích jsme již určitě zaznamenali. Zda to bylo ‚mezidno‘, nebo úplné dno, je otázka, ale některé akcie jsou zpět na lednových úrovních. Je potřeba si uvědomit, že i přes katastrofální prognózy vývoje americké nezaměstnanosti nebo očekávaného propadu HDP na trh míří obrovské množství podpůrných peněz od centrálních bank, bavíme se o bilionech,“ vysvětluje zlepšení nálady v posledních týdnech Petr Koblic, který se na kapitálových trzích pohybuje od roku 1994.

„Všechny teď svrbí ruce, chtěli by surfovat na kurzových vlnách, kupovat nízko a prodávat draze. S malou částí portfolia je to zajímavá příležitost, jak si vyzkoušet obchodní um i během jednotlivých obchodní dnů. Ale jde o čistě spekulativní hru,“ zdůrazňuje Koblic.

Drobným investorům s dlouhodobým horizontem radí konzervativnější přístup. „Pokud chcete investovat, vytipujte si firmy z oboru, které podle vás budou nejméně zasažené nynější krizí, třeba z IT sektoru, a pak hledejte na grafu jednotlivá dna. Někdy totiž dochází k panickým výprodejům celého indexu, takže lze krátkodobě velice dobře nakoupit konkrétní tituly,“ říká.

Dění na kapitálových trzích má jedno velké kouzlo, a sice to, že nikdy není nic úplně stejné jako v minulosti. Krize v třicátých letech byla jiná, internetová bublina byla jiná, krize po 11. září 2001 a poslední finanční krize rovněž.

Svým rozsahem je aktuální krize bezprecedentní, světová ekonomika si ještě nikdy nedala dva nebo tři měsíce dlouhý „víkend“. Nikdo neví, jak bude probíhat oživení, zda na grafu opíše tvar V, pozvolnějšího U, případně dvojího dna ve tvaru W. V této věci lze podle Koblice jen tipovat.

České akcie v době koronavirové

Poptávka po českých akciích bude podle Koblice kopírovat zájem o akciové trhy v okolních zemích.

„Lze říci, že jsme součástí německého průmyslového prostoru, přičemž německá ekonomika by mohla podle indikací současnou krizi zvládat jako jedna z těch lepších. České ekonomika a české akcie ale budou nakonec sdílet osud ostatních evropských ekonomik a akciových trhů,“ podotýká šéf pražské burzy.

Petr Koblic

Od roku 2004 generální ředitel Burzy cenný papírů Praha, člen představenstva společnosti Wiener Börse, předseda burzovní komory společnosti Power Exchange Central Europe a prezident Evropské federace burz (FESE). Předtím působil v HVB Bank Czech Republic, CA IB Securities, Patria Finance a Živnostenské bance.

Akcie obchodované na trhu v Rybné ulici patří z hlediska dividendového výnosu mezi nejzajímavější v Evropě. Nyní však řada firem výplaty dividend minimálně pozastaví, především české banky.

„V očích mezinárodních investorů tento dividendový výpadek nebude tak hrozný, pro domácí investory možná ano, ale uvědomme si, že podobně se budou chovat i jiné banky v Evropě, aby přečkaly tuto náročnou dobu. Proto se snaží ponechat si kapitál, třeba na krytí špatných úvěrů, kterých nejspíše skokově přibude. Ještě se ale uvidí, zda jej budou potřebovat, protože hodně problémů mohou nakonec sanovat státy. Je tedy možné, že banky tento kapitál vyplatí na dividendách napřesrok,“ předestírá Koblic jeden z možných scénářů.

Pražská burza podle jeho slov ani v době koronavirové nespí. Rozvíjí především trh START pro malé a střední firmy. Na něm se již obchoduje na denní bázi, v režimu jedné aukce každý den.

„S mnoha českými firmami jednáme o vstupu na START. I přesto, co se nyní děje na trzích, jsme velice zaneprázdněni debatami s potenciálními novými emitenty,“ doplňuje novinky z pražské burzy její generální ředitel Petr Koblic.

Reklama

Doporučované