Hlavní obsah

Na „truc akce“ není čas. O volbách má být jasno do května, říká Vystrčil

Foto: Seznam Zprávy

Hostem pořadu Ptám se já byl šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Článek

Ústavní soud zrušil v úterý část volebního zákona a politici horečně vymýšlí, co s tím. Na nových pravidlech voleb se navíc musí shodnout velcí političtí rivalové - Poslanecká sněmovna a Senát. Podaří se to?

Hostem Ptám se já byl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Šéf Senátu se už dříve vyjádřil, že by přivítal, kdyby Ústavní soud o pravidlech rozhodl dříve, přesto si ale stojí za tím, že se všechno stihne vyřešit včas. A ohradil se proti slovům ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka, že stačí, aby byla pravidla platná od 10. října.

„To datum považuji za velmi teoretické, chci, abychom všichni věděli, jak se budou počítat mandáty do konce května,“ řekl Miloš Vystrčil s tím, že zhruba do konce února by podle něj měly probíhat diskuze mezi politiky v obou komorách o principech, na jakých založit změnu. Během března a dubna by pak mělo dojít k projednání volebního zákona ve standardním režimu v Poslanecké sněmovně a následně by se projednával v Senátu.

„V ideálním případě bychom nemuseli ten zákon vracet Sněmovně,“ dodal a upozornil, že si teoreticky mohou komory vyměňovat zákon nekonečně dlouho, protože v případě volebního zákona nemůže jedna komora přehlasovat druhou. „A toho se chceme vyvarovat právě tou diskuzí,“ vysvětlil.

Vystrčil řekl, že by nechtěl, aby podoba nových volebních pravidel vznikla na truc vládě. A zároveň si nepřipouští, že by mohlo dojít k ústavní krizi, na kterou mnozí odpůrci nálezu Ústavního soudu upozorňují. „O tom, že to může nastat, všichni víme, naší povinnosti ale je se domluvit,“ řekl v rozhovoru.

Celý rozhovor si můžete pustit v podcastu v úvodu článku nebo ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované