Hlavní obsah

Na Trumpa i jeho rodinu od ledna čekají žaloby i skomírající byznys

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump obklopen svojí rodinou a blízkými spolupracovníky při inauguraci v roce 2017.

Reklama

20. ledna bude poslední den Donalda Trumpa ve funkci prezidenta USA. Pokud tedy za čtyři roky nebude kandidovat znovu. Do té doby ho ale čekají finanční i právní výzvy. A s ním i celou jeho rodinu.

Článek

Právní výzvy

Ve státě New York čelí Donald Trump hned několika žalobám. Ty se týkají jednak sexuálního obtěžování, z něhož Trumpa obvinily dvě ženy. Další ho viní z údajného podplácení žen, se kterými měl Trump poměr. Dosluhující prezident USA to odmítá a pravidelně celé vyšetřování označuje za „hon na čarodějnice“.

Další soudní pře by se mohla konat i v rámci Trumpovy rodiny. Mary Trumpová, neteř Donalda Trumpa totiž svého strýce, tetu Maryanne a zesnulého strýce Roberta zažalovala za podvody a zločinné spolčení týkající se jejího dědictví. Přišla prý o miliony dolarů. Mimochodem Mary Trumpová letos vydala paměti, ve kterých píše i o Donaldu Trumpovi jako „narcisovi“, který je hrozbou všech Američanů.

Finanční výzvy

Donalda Trumpa ale čekají nepříjemnosti i na úrovni byznysu. První otázkou tedy je, co vlastně reálně Donald Trump bude po dvacátém lednu, tedy po inauguraci jeho následovníka, dělat. Před prezidentským mandátem byl realitním magnátem, televizní hvězdou a majitelem značky „Trump“.

Jeho byznys stojí na hoteliérství a golfu. Oba sektory silně postihla koronavirová pandemie. Podle magazínu Forbes mohl Donald Trump přijít až o 1 miliardu dolarů. Ale samozřejmě, jako všem americkým prezidentům i Trumpovi bude po skončení mandátu vyplácen „prezidentský důchod“, ten činí téměř 208 tisíc dolarů ročně (asi 4,5 milionu korun).

Podnikání Donalda Trumpa navíc, jak podtrhuje Tim Calkins, profesor marketingu z Northwest University, pro BBC, bude už napořád spojeno s jeho politikou. Člověk tím, že se ubytuje v jeho hotelu nebo uspořádá nějakou akci v Trumpových podnicích, vydá i určité politické sdělení. To by mohlo jeho podnikání ovlivnit pozitivně i negativně.

Co se týče jeho další budoucnosti, spekuluje se i o tom, že by Trump mohl být součástí televizního zpravodajství. A to buď založením své vlastní stanice, nebo spoluprací s nějakou zavedenou konzervativní televizí, například OANN. Na čem se marketingoví odborníci i politologové shodují, je, že bude stavět na vlastní kontroverzi, která umí prodávat.

Pokud se však čtyřiasedmdesátiletý Trump rozhodne odejít zcela do důchodu, prezidentské výhody mu to dovolí. Má nárok, vedle slušného důchodu, na svůj tým lidí, výhody zdravotního pojištění, doživotní ochranku a další podpůrné programy pro spokojené stáří.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentova rodina při projevu Donalda Trumpa v americkém Kongresu.

Trump family

Velké otazníky se však vznášejí nad ostatními členy Trumpovy rodiny, kteří jsou neodmazatelně součástí značky „Trump“. Spekuluje se o mnohých scénářích.

Donald Trump totiž do nejvyšších funkcí v Bílém domě i do kampaně dosadil také členy nejbližší rodiny - dceru Ivanku Trumpovou, zetě Jareda Kushnera, syna Donalda Trumpa Jr. i jeho přítelkyni Kimberly Guilfoyleovou.

Ti, ač bez zkušeností, fungovali čtyři roky ve vysoké politice. Zejména Ivanka a Jared. Je možné, že budou mít politické ambice i nadále. Je velmi pravděpodobné, že si za roky setkávání se s lídry politiky i obchodu utvořili mnoho pevných vztahů. Není tak příliš představitelné, že by se Ivanka vrátila ke své značce bot a Jared Kushner poté, co jednal o mírových dohodách na Blízkém východě, pokračoval ve spravování rodinného byznysu.

Jedním z nejvýraznějších dětí Donalda Trumpa je jeho jmenovec Donald Jr. Ten už víceméně převzal otcovu rétoriku a na sociálních sítích i před davy opakuje jeho hesla jako „Make America Great Again“. Připojila se k němu i jeho přítelkyně, bývalá moderátorka televize Fox News, Kimberly Guilfoyleová, která se stala i výraznou tváří Trumpovy prezidentské kampaně.

Další z Trumpových synů, Eric, je dokonce součástí vyšetřování údajných finančních podvodů v rodinné firmě. V říjnu se musel Eric Trump dostavit k výslechu. Podrobnosti o případu však nejsou veřejné.

Server POLITICO cituje Kate Anderson Browerovou, autorku knihy o rodinách amerických prezidentů: „Když jednou ochutnáš moc, špatně se od ní odpoutává.“ Podle ní budou chtít být „Trumpovci“ velmi rychle zpět „v sedle“. A to nejen byznysově, ale hlavně politicky. Kandidovat na prezidenta USA může znovu ostatně i sám Donald Trump.

Reklama

Doporučované