Hlavní obsah

Na trzích zažíváme armagedon. Investoři nepřemýšlejí a zbavují se všeho

Rozhovor se Štěpánem Křečkem, analytikem BH Securities.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pražská burza se v pondělí propadla o 5,27 procenta, další evropské burzy ztrácely i více než sedm procent a po otevření amerických burz se indexy zřítily tak rychle, že si podle pravidel museli dát obchodníci pauzu – což se stalo poprvé od prosince 2008.

Článek

Analytik BH Securities Štěpán Křeček za hlavní důvody propadů prakticky všech aktiv uvádí propad cen ropy a karanténu v Itálii. Uzavření 16 milionů lidí v severních oblastech země má podle něj na výkony burz horší dopad než samotné šíření koronaviru.

Odpovědí na chaos bude podle Křečka uvolnění měnové politiky ze strany národních bank, což odnesly akcie bankovních domů, kterým nulové úroky a pumpování peněž do oběhu moc nesvědčí. Stejně jako jim nesvědčí nejistota, jestli firmy budou splácet kvůli koronaviru své úvěry.

Celé pondělí přicházely špatné zprávy prakticky ze všech koutů planety, nejdříve z Asie, kde burzy otevřely jako první. „Bylo to šokující, historické,“ prohlásil pro agenturu Bloomberg analytik trhu s ropou Čang Čchen-feng z čínského hedgeového fondu Shanghai Youlin Investment Management. Komentoval nevídaný propad cen ropy na světových trzích.

Šok se rychle přelil i na ostatní trhy. Výnos desetiletých dluhopisů americké vlády poprvé klesl pod 0,5 procenta. Měny citlivé na ropu se propadly a mexické peso oslabilo skoro o šest procent. Evropské akcie byly za japonskými na cestě k medvědímu trhu, jak se říká situaci, kdy indexy sestoupí z maxima alespoň o 20 procent.

Americké akcie zažily nejvyšší denní propad od finanční krize v roce 2008. Prudký pokles cen ropy a šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem vyvolalo mezi investory obavy z globální recese a paniku na burze. Po zahájení obchodování dnes trh kvůli propadu indexu S&P 500 krátce přerušil obchodování, napsala agentura Reuters.

Index Dow Jones klesl o 2013,76 bodu, tedy 7,79 procenta, na 23 851,02 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 225,81 bodu, čili 7,6 procenta, na 2746,56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 624,94 bodu, neboli 7,29 procenta, na 7950,68 bodu.

Reklama

Doporučované