Hlavní obsah

Na turné za populisty. Trumpův exporadce chce Evropu připravit na „historický střet s tureckou, perskou a čínskou civilizací“

Bannon vyrazil na turné za evropskými populisty.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Trumpův exporadce Stephen Bannon vystoupí na sjezdu francouzské krajně pravicové Národní fronty. Pokračuje tak v sérii setkání s představiteli evropských populistických stran. Už v úterý se sešel se členy německé AfD, angažoval se také v průběhu italských parlamentních voleb. Jejich výsledek byl prý jasnou zprávou papeži Františkovi.

Článek

Bývalý strategický poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Stephen Bannon promluví na sobotním sjezdu krajně pravicové francouzské Národní fronty Marine Le Penové. Informovala o tom agentura Reuters.

Šéfka Národní fronty Marine Le Penová se má s Bannonem setkat na sjezdu strany ve francouzském městě Lille. Očekává se, že strana změní svoje dosavadní jméno a pokusí se představit nový program, který by přilákal více voličů.

Le Penová v loňských francouzských prezidentských volbách neúspěšně kandidovala proti Emmanuelu Macronovi. Právě volební neúspěch ve volbách se stal hlavním motivátorem k přehodnocení budoucího směřování strany.

Bannonovo populistické turné

Bannon byl v průběhu amerických prezidentských voleb v roce 2016 hlavním ideologem Donalda Trumpa. Po roztržce s ním byl však loni v srpnu z Bílého domu propuštěn. Přesto nadále pokračoval v prosazování a mediální podpoře prezidentovy agendy. Mimo jiné byl totiž Trumpův exporadce šéfem dezinformačního mediálního impéria Breitbart News, které podle Bannonových slov vystupuje proti politickému establishmentu, stál také za koncepcí Trumpova programu „America first“, tedy „Amerika na prvním místě“. Nicméně i z Breitbartu v lednu odešel.

Nyní ale podle deníku The New York Times plánuje Bannon rozšířit popularitu populistického politického směru také v Evropě. Kromě setkání s Le Penovou už měl tváří v tvář hovořit s představiteli několika evropských anti-establishmentových stran. Bannon popřel plánované setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, jak uváděly zdroje obeznámené s jeho plánem cesty po Evropě. Minulé úterý však prý měl „fascinující“ schůzku s představiteli protiimigrantské a populistické strany Alternativa pro Německo (AfD).

Bannon také uvedl, že hodlá rozšířit svůj mediální vliv právě do Evropy, a to založením dalších populistických webů po vzoru Breitbartu. Jeho dlouhodobým cílem je pak dopomoct populisticky zaměřeným stranám do čela národních vlád. Důvodem pro tento plán je podle Bannona připravit Evropu na „historický střet s tureckou, perskou a čínskou civilizací“.

Volby proti papežovi

Nejvýrazněji však Bannon v posledních dnech působil v Itálii. V průběhu voleb ocenil hlavně úsilí Hnutí pěti hvězd a Ligy Severu, jež měly největší podporu na sociálních sítích. Právě v nich vidí Bannon budoucnost pro šíření svého politického poselství.

S některými vrcholnými představiteli těchto dvou hnutí se měl podle NYT setkat. Mluvčí předsedy Ligy Severu Matteo Salviniho uvedl, že k setkání nakonec nedošlo, Hnutí pěti hvězd se k věci nevyjádřilo.

Údajně se měl také setkat s bývalým politickým mentorem expremiéra Silvio Berlusconiho Bettino Craxim, který je spojován právě s korupčními skandály za vlády Berlusconiho strany Forza Italia.

Hnutí pěti hvězd ve volbách zvítězilo, Bannon však prý doufal, že spojí síly s Ligou severu. Podle něj je výsledek italských voleb také jasným důkazem jak nespokojenosti s předchozí proevropskou vládou sociálně demokratického premiéra Matteo Renziho, tak také s proimigrantskou rétorikou papeže Františka.

Reklama

Doporučované