Hlavní obsah

Na Ukrajině hloubí buldozery stovky hrobů

Svět bez obalu: Na Ukrajině se připravují na důsledky pandemie koronaviru. V Dnipru buldozery hloubí stovky hrobů.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V Dnipru počítají s nejhorším. Obyvatele však postup radnice rozčílil. Kdyby raději nakoupili roušky a pořádně zásobili lékárny, myslí si.

Článek

Zaměstnanci veřejných hřbitovů ve městě Dnipro (dříve Dněpropetrovsk) na Ukrajině dostali příkaz, aby připravili 600 hrobů a objednali tisíce pytlů na mrtvá těla. Za pomoci buldozerů se mají připravit na to, že se naplní černé scénáře a nemoci covid-19 podlehne velké množství lidí.

„Jeden buldozer vyhrabe 16 hrobů za den. Každý je 2,5 metru hluboký a 1 metr široký. Takové jsou sanitární normy,“ popsal pro reportéry Rádia Svobodná Evropa jeden ze zaměstnanců hřbitova.

Tyto přípravy se ovšem zrovna nelíbí obyvatelům města. „Raději nám měli koupit roušky a také pořádně zásobit lékárny. Teď v nich nic nekoupíte - žádné léky ani masky. Opravdu si je musíte vyrobit sám. Ale kopat hroby je samozřejmě strašné,“ myslí si jedna z místních.

A soused dodává: „Nikdo nekope hroby napřed. Nikdo. Tohle není ukrajinský zvyk!“

Zástupce starosty Dnipru Mychajlo Lysenko však namítá, že město musí být připraveno. „Sledujeme rychle se měnící situaci na Ukrajině. Bohužel toto děsivé rozhodnutí muselo být učiněno - musíme připravit 600 hrobů pro potenciální oběti koronaviru,“ říká.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete tu.

Reklama

Doporučované