Hlavní obsah

Na Ukrajině se narodilo dítě, které má DNA tří rodičů

Na Ukrajině se narodilo dítě, které má DNA tří rodičů.

 

Reklama

Dítě se narodilo dříve neplodnému páru za použití nového typu oplodnění zvaného „pronuclear transfer”.

Článek

Metoda „pronuclear transfer” zahrnuje vyjmutí jádra vajíčka matky a jeho vložení do vajíčka dárkyně, ze kterého bylo předtím odstraněno původní jádro. Výsledné vajíčko pak oplodní spermie otce.

Tento typ zákroku umožňuje především rodičům se smrtící kombinací genetických mutací mít i přesto zdravé děti.

Lékaři na klinice v Kyjevě poprvé experimentovali s neplodným párem, který netrpěl žádnou genetickou poruchou. Podle Valerije Zukina, který projekt vedl, ale pár nemohl podstoupit klasickou metodu mimotělního oplodnění, tzv. in vitro fertilizaci, uvedla BBC. Holčička se narodila 5. ledna.

Do legislativy jednotlivých zemí se metoda „pronuclear transfer” dostává jen pomalu. Na konci roku 2016 byl tento postup schválen ve Velké Británii. V únoru by mohl být přijat i ve Spojených státech.

První dítě počaté touto metodou se loni v září narodilo v Mexiku - tam ovšem využili lékaři toho, že legislativa takový postup výslovně nezakazuje.

V Mexiku pracoval s jordánskými rodiči tým amerických odborníků. Matka dítěte má mutace Leighova syndromu, vzácné poruchy sacharidů, které vedou k fatálnímu poškození nervové soustavy. Ona sama je zdravá, ale Leighův syndrom už zabil dvě její předchozí děti. Nyní má konečně zdravé dítě.

Nová metoda oplodnění vyvolává řadu etických otázek. Kritici namítají, že mitochondriální DNA částečně přispívá k formování důležitých vlastností a tvorbě osobnosti. Vědci však s tímto názorem veřejnosti nesouhlasí, podle nich tato metoda nemá velký vliv na pozdější chování člověka.

Další dítě, které přijde na svět metodou „pronuclear transfer”, by se mělo v kyjevské klinice pro umělé oplodnění narodit v březnu.

Reklama

Doporučované